h

Rijswijkse Toegankelijkheid Test Team van start

23 januari 2014

Rijswijkse Toegankelijkheid Test Team van start

Afgelopen week startte het Rijswijkse Toegankelijkheid Test Team, afgekort  RTTT. De doelstelling van het RTTT is te bewerkstelligen dat Rijswijk toegankelijker wordt voor mensen met een handicap door probleem locaties in kaart te brengen en te verbeteren.

Tymen Colijn en Cees Noordermeer zijn twee
weken geleden definitief benoemd als kandidaat-raadsleden voor de Socialistische Partij (SP) in Rijswijk en hebben hun eerste goede idee voor Rijswijk al vorm gegeven. De oprichting van het Rijswijkse Toegankelijkheid Test Team RTTT is een feit.

Na jaren voorzitterschap van de Rijswijkse Gehandicapten Organisatie besloot Cees dat het tijd werd om zijn kennis en expertise breder in te zetten.
Noordermeer: “er is in Rijswijk nog veel te doen als het gaat om de toegankelijkheid voor minder valide mensen”. Tymen Colijn was al eerder betrokken bij het oprichten van een mobiel test team. In zijn vorige woonplaats Den Haag stapte hij als raadslid zelf in rolstoelen om samen met organisatie vooral toegankelijkheidstesten te doen. “Het is van het grootste belang dat iedereen volwaardig kan functioneren in de samenleving, ondanks zijn of haar
handicap. De toegankelijkheid moet hoog op de politieke agenda en een vast onderdeel worden bij beleid”, aldus Colijn.

Er zijn veel bewoners in Rijswijk die een (visuele) handicap hebben. Zij rijden bijvoorbeeld in een rolstoel/schootmobiel of lopen met rollator of op krukken. Een beperking levert tegenwoordig gelukkig
niet zo'n groot probleem als vroeger,  maar het kan altijd beter.
Het RTTT is opgericht om te testen of mensen met een beperking gebouwen, parken, winkelcentra etc
eenvoudig kunnen bezoeken en als dat niet zo is brengen we dat in kaart.

 

Belemmeringen

Zaken die het RTTT nu al geconstateerd heeft,
zijn bijvoorbeeld een gebrek aan aangepast vervoer en belemmeringen en obstakels in de openbare ruimte en bij horeca/winkels waardoor de doelgroep zich niet goed kan verplaatsen. Ook worden de speciale parkeervakken vaak gevuld door mensen zonder een beperking.

 

Inventarisatie

Het RTTT doet naar aanleiding van de geconstateerde
problemen aanbevelingen. Alle constateringen worden in beeld gebracht door foto’s en omschrijvingen van het probleem. De plekken worden vervolgens ingedeeld in prioriteit A, B of C.

Noordermeer: “we voeren nu gesprekken om een
speciale website op te richten waar we de  geconstateerde problemen en aanbevelingen publiceren”.

Het RTTT heeft voor de komende maanden al diverse
afspraken ingepland, zo worden oa. Het Gemeentehuis , Oud Rijswijk en de Boogaard bezocht.

Wij willen iedereen die een steentje wil bijdragen om Rijswijk toegankelijker te maken van harte uitnodigen om het testteam te versterken. Ook vernemen wij graag locaties  die getest moeten worden via rijswijk@sp.nl.”

Reactie toevoegen

U bent hier