h

SP-ers Rijswijk zetten ouderen Onderwatershof in het zonnetje

2 oktober 2005

SP-ers Rijswijk zetten ouderen Onderwatershof in het zonnetje

Gisteren was 1 oktober, dag van de ouderen. Voor SP-ers uit Rijswijk een mooie aanleiding oud-bewoners van Onderwatershof op te zoeken in Swaenehove. Alle bewoners en personeel van Swaenehove werden door de SP onthaald op chocola bij de koffie. Vervolgens was het speciale ‘ouderendag SP vrijwilligersteam’ (3 bestuursleden van de Rijswijkse afdeling) beschikbaar voor onder andere een korte wandeling naar het winkelcentrum.

Vrijwilligersteam op stap met ouderen

Want het aantal vrijwilligers voor de bewoners van Onderwatershof is sinds de gedwongen verhuizing naar Swaenehove aan de Heilostraat in Den Haag sterk gedaald. Erica Koldenhof: “Het is te ver weg en er blijven steeds minder oud-bewoners van Onderwatershof over. Daardoor is o.a. het winkeltje in Swaenehove opgeheven. En er schort meer aan.”

Het lokale bestuur eist nu eens aandacht voor de mensen die naar Swaenehove verscheept zijn!

Op 21 januari 2004 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport opgesteld, gericht aan de heer Bruin, directeur van Onderwatershof. Citaat uit deze brief: ‘Onder de gegeven omstandigheden zie ik maar één uitweg: op zoek te gaan naar andere interimhuisvesting.’
Naomi Smulders: “Het wederom verhuizen van de bewoners is geenszins een optie echter ook na dit rapport is er nauwelijks iets verbeterd aan de woon- en leefomstandigheden van de bewoners. De SP afdeling in Rijswijk vraagt zich sterk af hoe het mogelijk kan zijn dat Stichting Saffier, verantwoordelijk voor de verbouwing en beheer van het gebouw, met een dergelijke locatie indertijd een vergunning heeft kunnen krijgen voor deze bestemming.”

Hysni in gesprek met ouderen

De situatie op de locatie is om meerdere redenen ontoelaatbaar. Enkele voorbeelden:

  • De liften zijn vaak stuk en werken erg langzaam.
  • Verschillende gangen zijn te smal.
  • Er zijn gangen die eindigen met een deur met direct daarachter een steile trap. Er is al eens iemand gewond geraakt.
  • Er is van de woonruimte naar balkon een drempel. Je kunt de zonwering alleen vanaf het balkon naar beneden doen. Mensen in een rolstoel kunnen dat dus niet zelf doen.
  • Het piepersysteem waarmee bewoners personeel op kunnen roepen werkt vaak niet.
  • Onder andere door de onzekere situatie over de nieuwbouw van Onderwatershof en door de vaak moeilijke werkomstandigheden wordt er veel gebruik gemaakt van onvoldoende gekwalificeerde uitzendkrachten. Hierdoor zijn er nogal eens problemen met medicijnen en met calamiteiten.
  • Er is niet voldoende gespecialiseerde opvang voor demente ouderen.
  • De Rijswijkse ouderen zijn ontzettend achteruit gegaan in locatie en omgeving. Op de eerste plaats missen ze hun eigen woonplaats, Rijswijk. Er is verder nauwelijks groen in de omgeving en de vertrouwde mensen en sociale contacten in de buurt zijn verdwenen.

Hoewel de Rijswijkers beloofd werd in 2003 dat ze in 2005 terug zouden kunnen keren is de nieuwbouw van Onderwatershof nog steeds niet gestart omdat omwonenden en de Stichting Buurtschap Oud Rijswijk bezwaar hebben aangetekend. Die rechterlijke procedure loopt nog steeds. Erica Koldenhof: “En de ouderen in Swaenehove blijven in grote onzekerheid zitten.

Gemeente Rijswijk trekt zijn handen af van de zaak. Zij zegt in een brief aan een van de betrokkenen geen verantwoordelijkheid te hebben. Naomi Smulders: “De SP in Rijswijk is echter van mening dat de gemeente verantwoordelijk is voor het welzijn van haar inwoners en dus ook voor de kwaliteit van de woon- en zorgvoorzieningen”.

Naomi Smulders: “Stichting Onderwatershof ten slotte is uiteraard logischerwijze verantwoordelijk voor haar bewoners. Echter is gebleken uit bezoeken en gesprekken van de plaatselijke SP (o.a. met bewoners en cliëntenraad) dat er in het bestuur van de stichting nogal wat sprake van nalatigheid is geweest. De directeur komt nooit naar de locatie, een vervanger 1 keer per maand, wanneer de bewoners geluk hebben.”

Erica Koldenhof: “De bewoners voelen zich in de kou staan, in de steek gelaten. Ze zijn bang hier te moeten sterven. In plaats van nog zoveel mogelijk te genieten zitten ze elke dag in spanning of ze de terugverhuizing naar Onderwatershof nog wel mee zullen maken. Ze voelen zich niet veilig meer: is er wel iemand om ze op tijd te helpen als er iets met ze gebeurt? Hoe moet dat met mensen die in de war zijn? Er is niet voldoende personeel om deze mensen in de gaten te houden en de voorzieningen in het gebouw bieden ook niet voldoende veiligheid.”

Naomi Smulders: “Alle betrokkenen spelen elkaar de bal toe. Geen enkele instantie en geen enkele persoon heeft er tot nu toe (twee jaar lang!) voor kunnen zorgen dat er significante verbeteringen tot stand zijn gebracht. SP-Rijswijk vindt dat beschamend.”

Daarom besteedde SP-Rijswijk onder andere op deze dag van de ouderen extra aandacht aan de bewoners van Swaenehove. Dat hadden ze wel verdiend, vond het plaatselijke bestuur.
De SP in Rijswijk nodigt de volgende betrokkenen uit om met eigen ogen de situatie in Swaenehove te komen bekijken en hun oren open te zetten voor de ouderen die hun verhaal willen doen:

  • het college van B&W van de gemeente Rijswijk
  • gemeenteraadsfracties van Rijswijk
  • het ministerie van VWS
  • Zorgkantoor Haaglanden
  • de directie van Stichting Onderwatershof
  • de Raad van Toezicht van Onderwatershof
  • Stichting Saffier

Rijswijk staat in de top 5 van gemeenten met het hoogste aantal ouderen. Erica Koldenhof: “Het zou een mooi doel zijn in de top 5 te komen van gemeenten die ouderen de beste kwaliteit van woon– en zorgvoorzieningen verschaft.”

Bewoners Onderwatershof in de kou ondanks nieuwbouw

U bent hier