h

Informatiebijeenkomst WMO

23 november 2006

Informatiebijeenkomst WMO

Op 23 november was er ’s middags een informatiebijeenkomst over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) georganiseerd door de gemeente Rijswijk in wijkcentrum Stervoorde. De opkomst was zo hoog dat er niet genoeg parkeerruimte was en ook in de zaal was er niet genoeg ruimte voor iedereen.

Wethouder Jos Bolte van sociale zaken had niet gerekend op zo’n hoge opkomst. Hij hield een inleiding waarin hij de belangrijkste veranderingen besprak na de invoering van de WMO in januari 2007.

Na de inleiding kon een klein aantal aanwezigen meedoen aan een quiz met een a-, b- en c-kaartje om te laten zien welk antwoord ze goed dachten.Op de quizvragen had de wethouder in de inleiding al antwoord gegeven dus er werd zeer goed gescoord. Het was velen niet duidelijk waarom deze quiz werd gedaan. En als je er nu wat mee had kunnen winnen….. Maar hierdoor bleef er nog minder tijd over om alle vragen uit de zaal te beantwoorden. Dat bleken er ook meer dan waar de organisatie op gerekend had.

Enkele vragen met schuin gedrukt erachter de antwoorden:
- Waarom houdt u het bij één zorgloket als u nu al weet dat er 2000 cliënten bijkomen?
We kunnen moeilijk inschatten hoeveel beroep er zal worden gedaan op het zorgloket. Als er rijen ontstaan, zullen er mensen bijspringen en als het structureel is zullen we een extra loket openen.
- Is het geld dat de overheid beschikbaar stelt ongeveer evenveel als vóór de invoering van de WMO?
Helemaal precies weten we dat nog niet maar de kans is groot dat het minder en ontoereikend zal zijn.
- Hoe zit het met de kwaliteitseisen die de gemeente stelt aan zorgaanbieders?
We kijken echt niet alleen naar de prijs. We stellen ook eisen aan het opleidingsniveau van de verzorgers, de scholingsmogelijkheden voor het personeel, aan het ARBO-beleid van de zorgaanbieder, aan de systeemeisen en aan de financiële positie. De gemeente zal uiteindelijk met drie tot vijf zorgaanbieders in zee gaan.
- Komt er gezien de hoge opkomst en het feit dat velen hier niet bij aanwezig konden zijn een extra bijeenkomst?
Misschien.
- Hoe zit het met het toezicht op de kwaliteit van de zorg?
Dat doet de gemeente zelf en zoals gebruikelijk ook de Inspectie voor Gezondheidszorg.
- Hoe wordt de hoogte van de eigen bijdrage vastgesteld, zijn er veranderingen te verwachten en is die eigen bijdrage landelijk hetzelfde?
We willen zo weinig mogelijk veranderingen, dus ook wat betreft de eigen bijdrage. Die eigen bijdragen zijn landelijk niet hetzelfde. Wel is er een landelijk maximum vastgesteld. Meer mensen met lage inkomens komen in aanmerking voor de laagste eigen bijdrage. De inning van de eigen bijdrage blijft gebeuren door het CAK (Centraal Administratie Kantoor). De regeling eigen bijdrage is voor een groot deel door het Rijk vastgesteld.
- Wordt er voor de WMO opnieuw geïndiceerd?
Indicaties zijn een jaar geldig. U krijgt dus een nieuwe indicatie als uw huidige afloopt.
- Hoe worden we geïnformeerd?
Via Regelrecht in Groot Rijswijk. Daarnaast krijgt iedereen die nu van zorg gebruik maakt persoonlijk een brief over de veranderingen en wat die voor de persoon in kwestie betekenen.

De SP houdt de ontwikkelingen rond de WMO goed in de gaten, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau.

U bent hier