h

Wegwijs in het gemeentehuis - vervolg

9 december 2006

Wegwijs in het gemeentehuis - vervolg

Tijdens een commissievergadering is door Naomi Smulders, voorzitter van de SP in Rijswijk, ingesproken met betrekking tot onze ingezonden brief over het wegwijsproject van het IPP.

De SP vernam eerder dat de wethouder contact had gezocht met Stichting Welzijn Rijswijk over de ondertekening van de jongerenwerker en jongerenraad. Vervolgens trokken deze partijen de ondertekening terug.

Het bestuur was verheugd om vooraf te horen dat het college positief stond tegenover het project.
Tegelijkertijd waren we geschokt toen ons duidelijk werd dat de SWR en dus de jongerenwerker en de jongerenraad, werd verzocht de ondertekening terug te trekken.
Hiervan krijgen wij ongemakkelijke gevoelens. De subsidieverlener bepaald hier toch niet mening van de gesubsidieerde?

Verder zou het college de brief met daarin het voorstel liever niet in een raadsvergadering bespreken. De SP vindt echter dat ook dit voorstel op democratische wijze besproken dient te worden.
Het is ons bijvoorbeeld verteld dat het college aan het project een eigen draai wil geven door de jongerenraad, in plaats van leerlingen van de middelbare scholen in de stad, deel te laten nemen.
Dit haalt wat ons betreft de essentie uit het project:
Namelijk: leerlingen die nog niets met politiek hebben, actief erin betrekken zodat het daadwerkelijk voor ze gaat leven. Een kans om echt iets te betekenen in de plaatselijke politiek, met wellicht meer interesse inde politiek in z’n geheel als resultaat.

Het antwoord van de burgemeester op de vraag waarom er op deze manier gehandeld was, was dat er geen sprake was van het onder druk zetten van de SWR en dat dit een eigen keuze was geweest.

De voorzitter van de jongerenraad zei eerder deze week in de krant dat zij hun ondertekening hebben teruggetrokken omdat zij zich ervan bewust waren geworden dat de brief alleen aan het college had moeten worden gestuurd.
Onze reactie die in hetzelfde artikel staat is nooit door ons gegeven.
Voorzitter Naomi Smulders geeft hier wel een reactie:

We hebben er alle begrip voor wanneer de jongerenraad van mening is dat de brief alleen aan het college gericht had moeten worden, ook al ziet SP Rijswijk dat anders.
Wij betreuren het echter dat de handtekeningen zijn verwijdert.
We hopen daarom dat de jongerenraad duidelijk maakt dat de zij het project inhoudelijk nog steeds ondersteunt. En dus helemaal niet 'hun steun intrekken', zoals het krantenartikel impliceert.

Wij zien nog steeds niet in waarom de raad hier niet gewoon over mee zou kunnen beslissen. Maar de SP hoopt dat het moeilijk doen door de betrokken partijen over aan wie de brief is gericht en waar dat dan wel zou thuishoren, niet ten koste gaat van het werkelijke doel van de brief.

Uiteindelijk gaat het om het project en om scholieren actief te laten meedenken op politiek op gemeenteniveau en nergens anders om.

Wij zijn oprecht blij met de interesse van het college en hopen dat het project uitwerking zal vinden.

eerder artikel op deze site: wegwijs in het gemeentehuis

U bent hier