h

SP Rijswijk steunt initiatief woonwagenbewoners voor tentoonstelling over Sinti en Roma op het hoofdkantoor van politie Haaglanden

20 september 2007

SP Rijswijk steunt initiatief woonwagenbewoners voor tentoonstelling over Sinti en Roma op het hoofdkantoor van politie Haaglanden

Tijdens een politie-inval in het woonwagenkamp aan de Broekpolder in Rijswijk heeft de politie bij drie bewoners, die zijn aangehouden na beledigingen, cijfers op handen en armen gezet. Dit wordt door de woonwagenbewoners opgevat als een traumatische herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Na aanvankelijke ontkenning erkent de politie de misser. Zij houdt het echter op “onnadenkendheid” die zij “betreurt”. SP Rijswijk vindt dat zulke “onnadenkendheid” moet worden voorkomen en steunt daarom het initiatief van woonwagenbewoonster Beike Steinbach om een tentoonstelling over Roma en Sinti te houden op het hoofdkantoor van politie Haaglanden in Den Haag.

Het incident vond plaats op 26 juni 2007. De politie verdacht de woonwagenbewoners van fraude met energiemeters en vermoedde dat op het terrein een illegale hennepkwekerij bestond. Het kamp werd afgesloten en enkele energiemeters werden in beslag genomen. Een hennepkwekerij is niet gevonden. Een bewoner van het woonwagenkamp heeft op een gegeven moment gevraagd ‘Wat zijn dit voor nazi-praktijken?’. Na deze belediging zijn drie woonwagenbewoners aangehouden, waarbij “afvoeren” werd geroepen door de politie, en de arrestanten werden genummerd op handen en armen.

Na het incident hebben de woonwagenbewoners een klacht ingediend bij politie Haaglanden en de Nationale Ombudsman en contact opgenomen met de SP. Enkele dagen later ontvingen alle bewoners van het woonwagenkamp een brief waarin het optreden van de politie werd “betreurd”. Volgens SP Rijswijk zijn excuses op zijn plaats indien er fouten zijn gemaakt door de politie. Volgens een politiewoordvoerder worden bij grootschalig optreden mensen een polsbandje omgedaan. ”Dat doen we alleen als we veel mensen oppakken en veel spullen in beslag nemen, om de spullen te kunnen linken met degene van wie ze zijn.", aldus de politiewoordvoerder.

De SP Rijswijk hoopt dat in de toekomst “onnadenkendheid” wordt voorkomen. Daarom steunt de SP Rijswijk het initiatief van Rijswijkse woonwagenbewoonster Beike Steinbach om een tentoonstelling over Roma en Sinti te houden op het hoofdkantoor van politie Haaglanden in Den Haag. Hiermee hoopt zij dat er meer begrip en historisch besef ontstaat voor de Roma en Sinti slachtoffers en nabestaanden. De tentoonstelling is een bestaande tentoonstelling die het land doorgaat en zich tevens richt op de rol van de Nederlandse politie ten opzichte van de Roma en Sinti ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

U bent hier