h

Zorg geen markt

6 oktober 2007

Zorg geen markt

Op 15 september 2007 stonden we op de markt in Oud Rijswijk in verband met de actie ‘Stop de uitverkoop van de thuiszorg’. Vrijwel iedereen die op één of andere manier met thuiszorg bekend was of ermee te maken had, wilde wel tekenen. In korte tijd zetten 162 mensen hun handtekening aan de kraam en lieten de kaart bij ons achter. Verschillende mensen namen een stapeltje kaarten mee zodat ze die zelf konden verspreiden.

Ook in Rijswijk merken cliënten en personeel de gevolgen van de invoering van de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO).
Wat denkt u van een thuiszorgmedewerkster van wie de cliënt graag thuis wil sterven, daarvoor meer thuiszorg wil, dat niet krijgt, en dus naar het ziekenhuis moet (dat overigens veel duurder is dan zorg aan huis)? Of van een ervaren zorgwerker die zijn baan op heeft opgezegd omdat hij, doordat er steeds minder geld beschikbaar is, geen goede kwaliteit van zorg meer kan bieden aan zijn patiënten?
Een inwoonster van Rijswijk, zelf lichamelijk gehandicapt, ziet met lede ogen aan hoe haar demente moeder regelmatig in haar eigen ontlasting zit, hoogzomer al om half 8 ‘s avonds naar bed wordt gebracht en waar door het personeel in de gemeenschappelijke ruimte een potje neer is gezet voor bezoekers om geld bij te dragen: er zou te weinig geld beschikbaar zijn om de bewoners de hele dag van gezond voedsel te voorzien.
Een andere inwoonster van Rijswijk meldde dat haar trouwe hulp die al 8 jaar bij haar werkte, ontslagen werd en alleen terug kon komen als alfahulp. Dat betekent voor de thuiszorgwerker een flinke teruggang in salaris en verslechtering van arbeidsomstandigheden (als ze het werk tenminste wil blijven doen) en voor mevrouw dat ze bij ziekte van haar hulp 6 weken zonder kan komen te zitten want geen aanspraak kan maken op vervanging.
Een dame van 73 belde met het verhaal dat ze na de invoering van de WMO eerst geen hulp meer kreeg. Er was haar beloofd dat ze een gekwalificeerde hulp zou krijgen. Maar niets van dat al. Na vele, vele telefoontjes en 6 weken later kreeg ze de ene na de andere uitzendkracht. Ook een vreselijk aardige jongeman van net 20 die nog nooit ramen had gezeemd, haar vloer dweilde met een zeem en de w.c. alleen van de buitenkant schoon maakte.
Een volgende inwoonster van Rijswijk werkt nu tijdelijk via een uitzendbureau in de thuiszorg. Ervaring of kwalificaties werden niet gevraagd, ze verdient € 8,25 per uur, is bij mensen geweest waarbij het duidelijk was dat er telkens een andere uitzendkracht kwam die lang niet allemaal de juiste zorg verleenden. O ja, en als ze met de cliënt een keer een ommetje wil maken moet dat van tevoren aangevraagd worden…..
De thuiszorg is door de regering in de uitverkoop gedaan. Gemeenten kopen zo goedkoop mogelijk zorg in. De kwaliteit holt achteruit. Cliënten verliezen hun vertrouwde hulp. Duizenden ervaren krachten worden ontslagen, anderen moeten fors loon inleveren. Cliënten hebben recht op fatsoenlijke zorg en het personeel heeft recht op fatsoenlijk loon. Het comité ‘Zorg geen Markt’ is een actie begonnen onder de slogan: Stop de uitverkoop van de thuiszorg! Op de site www.zorggeenmarkt.nl kunt u de oproep onderschrijven om JA te zeggen tegen goede thuiszorg en NEE tegen duizenden ontslagen. U kunt SP Rijswijk ook bellen voor kaarten waarop u voor diezelfde oproep kunt tekenen als u deze kaarten zelf wilt verspreiden.
Op 3 oktober was er een manifestatie. Uit alle regio’s waren ze naar het plein voor de Tweede Kamer gekomen en hun boodschap was glashelder: stop de uitverkoop van de thuiszorg! Ongeveer 1000 mannen en vrouwen waren naar Den Haag afgereisd om te protesteren tegen de teloorgang van hun vak, tegen de degradatie van de zorg en tegen de onzekerheid waarmee hun cliënten worden opgescheept.
De SP heeft al veel informatie maar wil de SP sterk staan tegenover de huidige regering, dan kan het altijd meer bewijsmateriaal gebruiken voor de verslechterende situatie in de zorg ten gevolge van de WMO. U kunt uw ervaringen melden via de website van de SP www.sp.nl/nieuws/actie/wmo, maar u kunt de SP Rijswijk ook bellen om uw ervaringen door te geven. Uiteraard wordt uw melding vertrouwelijk behandeld.

U bent hier