h

Gemiste kans voor politie Haaglanden

8 december 2007

Gemiste kans voor politie Haaglanden

Op 19 oktober had de SP Rijswijk een brief gestuurd naar de politie Haaglanden ter ondersteuning van het initiatief van mevrouw Beike Steinbach, om een fototentoonstelling over Roma en Sinti te houden op het hoofdkantoor van de politie in Den Haag. Het zou een unieke mogelijkheid zijn om meer begrip en historisch besef te kweken voor de Roma en Sinti slachtoffers en nabestaanden, en om bij contacten met hen meer rekening te kunnen houden met hun verleden.

De politie antwoordt dat zij niet van mening is dat dit de beste manier is om een dergelijk incident (waarbij agenten nummers op de armen van woonwagenbewoners zetten, en taal gebruikten die bewoners van het kamp associeerden met de Tweede Wereldoorlog) te voorkomen. Dat ze ervoor heeft gekozen het incident en de geldende regels nog eens nadrukkelijk onder de aandacht te brengen van alle collega’s via het regionale intranet, dat er in de briefing van het betreffende bureau aandacht voor is gevraagd en dat de betrokken collega’s persoonlijk te horen hebben gekregen dat hun handelen niet juist was en niet volgens de geldende regels. Een bijkomend argument voor de politie is dat het gebouw zich niet goed leent voor exposities.
SP Rijswijk vindt dat de politie niet heeft aangegeven begrepen te hebben waar het om gaat. Ze heeft nog steeds geen excuses aangeboden en bovendien leer je met het uitleggen van regels de agenten niets over de geschiedenis van de Sinti en Roma. SP Rijswijk kan zich niet voorstellen dat agenten die over deze geschiedenis goed zijn geïnformeerd zo’n fout kunnen maken. Kortom, een gemiste kans voor de politie Haaglanden. Bijkomend argument: het gemeentehuis van Den Haag aan het Spui leent zich uitstekend als expositieruimte.

U bent hier