h

Zinloos protest

7 januari 2008

Zinloos protest

Op 13 december 2007 stond SP Rijswijk in Groot Rijswijk met een berichtje over onze actie tegen de kap van de 123 bomen op de oude stadhuis locatie. Op 27 december 2007 stond er in Zuid West Nieuws een advertentie van mevrouw van der Horst – van Roon van Gemeentebelangen Rijswijk, waarin zij onder andere de SP Rijswijk verwijten maakt met een aantal opmerkelijke uitspraken.

Wij hebben een ingezonden brief gestuurd naar Zuid West Nieuws waarin we op de advertentie van Gemeentebelangen hebben gereageerd. Daarnaast hebben we ook naar Gemeentebelangen gereageerd en deze partij veel succes met acties en een voorspoedig 2008 gewenst.

Het eerste verwijt van de fractievoorzitter van Gemeentebelangen is dat de SP veel meer had kunnen doen voor het behoud van het oude stadhuis. ‘Immers’, schrijft zij ‘de SP is een rijke partij, waarom heeft de afdeling van Rijswijk daar geen gebruik van gemaakt’. Ja, de SP is een partij met een gezond financieel beleid. Het geld dat door volksvertegenwoordigers aan de partij wordt afgestaan gebruiken we ook voor acties en campagnes. Volksvertegenwoordigers heeft de SP nog niet in Rijswijk en in 2004 bestond SP Rijswijk nog niet als afdeling, maar was een werkgroep. Hoewel actief, hadden we geen beschikking over financiële middelen. Actievoeren doen SP-leden overigens geheel onbetaald en vrijwillig.

Al in 2004 hebben leden van de werkgroep SP Rijswijk een buurtonderzoek gedaan onder 103 bewoners. 93 van de 103 ondervraagden waren het niet eens met de gemeente en wilden toen ook al het groen rond het oude stadhuis en het stadhuis zelf behouden. De werkgroep SP Rijswijk heeft toen ook raamposters gemaakt om het protest een gezicht te geven, die door 45 mensen werden opgehangen.

In mei 2004 richtte een groep betrokken bewoners het ‘Comité Megaplannen Stadhuislocatie Nee’ op. In de oprichtingsbrief stond een P.S.: ‘Het CMSN is een initiatief van een aantal bewoners uit de omgeving van het oude stadhuis en zoekt steun bij zoveel mogelijk andere organisaties. Het CMSN betreurt het dat Gemeentebelangen Rijswijk in een huis-aan-huis verspreide brief de suggestie wekt dat het gaat om een SP-actie die concurreert met die van het comité “Behoud Oude Stadhuis”. Het CMSN heeft een breder doel dan het behoud van het oude stadhuisgebouw en werkt daartoe samen met zoveel mogelijk partijen, waaronder de SP.’

Blijkbaar vond Gemeentebelangen dat de SP toen zelfs teveel actie voerde! Toen deze partij dan ook met een handtekeningenactie begon hebben we besloten om ons daar niet in te mengen omdat het een actie van Gemeentebelangen was.

We vinden het onbegrijpelijk dat mevrouw van der Horst - van Roon tegen de SP Rijswijk ageert, die Gemeentebelangen altijd aangemoedigd en positief benaderd heeft (zie ook deze website). Op de website van Gemeentebelangen staat zelfs een prominente foto van de toenmalige voorzitter van SP Rijswijk, Naomi Smulders, toen zij insprak op de raadsvergadering van 28 maart 2007, tegen het besluit om de woontorens te bouwen.

Mevrouw van der Horst - van Roon bereikt met haar stukje ‘Protest’ juist het tegengestelde van wat ze in haar ‘Nestor verhaal’, als oudste raadslid, zegt te willen: namelijk dat men meer vertrouwen in de politiek krijgt. Zij schrijft: ‘Om met Jan Gresshoff te spreken: ‘Er zijn twee soorten politici: die hun taal gebruiken om hun gedachten te verbergen en die hun taal gebruiken om te verbergen dat zij geen gedachten hebben.’ Maar, mevrouw van der Horst - van Roon is toch ook een politicus?

Hoewel we het waarderen dat Gemeentebelangen zo begaan is met de activiteit van de SP vinden we het zonde van de energie die deze partij steekt in het aanvallen van een andere partij, die strijdt voor de zelfde goede zaak, zeker wanneer de SP daar nooit aanleiding toe heeft gegeven.

U bent hier