h

De SP deelt de ZO-krant uit op de markt in de Herenstraat in Oud Rijswijk

14 februari 2009

De SP deelt de ZO-krant uit op de markt in de Herenstraat in Oud Rijswijk

Op valentijnsdag (14 februari) heeft de SP in Rijswijk de nieuwste editie van de ZO-krant van de SP uitgedeeld in de Herenstraat. Deze kwartaalkrant informeert de lezer over wat de SP heeft bereikt en wil bereiken in de nabije toekomst.



SP in gesprek met bezoekers markt in de Herenstraat

Diverse inwoners van Rijswijk gingen in gesprek met de SP en konden hun mening kwijt over wat zij van belang vinden in Rijswijk. Voor de kleinste inwoners van Rijswijk werden SP balonnen uitgedeeld die dankbaar in ontvangst werden genomen. Hoewel de meeste inwoners met plezier in Rijswijk wonen hoorde de SP toch ook kritiek.

Zo vinden de inwoners van Rijswijk goede zorg belangrijk. De SP Rijswijk sprak op de markt met een aantal medewerkers uit de thuiszorg, zij gaven aan dat de indicatiestelling van hun cliënten steeds kariger wordt in zowel kwaliteit als kwantiteit. Mindere zorg is voor de SP onacceptabel. Ook geeft dit veel druk op de zorgverleners die mensen moeten teleurstellen.. Diverse inwoners van Rijswijk die wij spraken geven aan in de zorg te werken omdat zij graag willen zorgen voor de medemens. Dit simpele uitgangspunt blijkt in de praktijk in strijd met marktwerking in de zorg.

Een ander vaak gehoorde kritiek is het gebrek aan geschikte woonruimte. In een gesprek met een echtpaar, waarvan de vrouw slecht te been is geraakt en daarom graag een benedenwoning wil blijkt dat dit zeer lastig is. In de praktijk blijkt dat men langer dan twee jaar moet wachten. Tevens is het onduidelijk wanneer en hoe inwoners in aanmerking komen voor een benedenwoning. Het echtpaar dat wij spraken gaf aan dat elke keer een geldbedrag wordt betaald om een huis te bezichtigen.


In een gesprek werd gevraagd hoe de SP denkt over langer doorwerken na je 65ste. De SP vindt 65 een mooie leeftijd om te stoppen en bij zware beroepen zelfs een hoge leeftijd. Doorwerken na je 65ste vindt de SP een slecht idee en met je 65ste verdient ieder het om met pensioen te gaan. Niets houdt je natuurlijk tegen als je na je 65ste nog door wilt werken, maar dat moet geen verplichting worden.


Een zeer positief punt tijdens onze aanwezigheid op de markt was de belangstelling van enkele jongeren. Jongeren spraken ons aan en vroegen op de man af: “Ik ben net achtien jaar geworden en mag voor het eerst stemmen, waarom zou ik op jullie stemmen?”. In een gesprek werd gesproken over een meer rechtvaardige verdeling van geld, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Ook voelden zij zich niet serieus genomen wanneer zij in gesprek gingen met de overheid, bijvoorbeeld over de mogelijkheid van een hangplek. Daarnaast werden door de SP de negatieve gevolgen van marktwerking in de zorg uitgelegd en de uitverkoop van energiebedrijven. Het gesprek werd beëindigd met de mededeling “Jullie maken een kans op mijn stem”.

U bent hier