h

Slopen in de bomenbuurt?

9 oktober 2009

Slopen in de bomenbuurt?

Begin 2009 liet woningbouwcorporatie Rijswijk Wonen officieel weten dat de 50 eengezinswoningen in de Bomenbuurt mogelijk gesloopt worden. Dit stuitte op veel weerstand van de bewoners. Of Rijswijk Wonen de 50 eengezinswoningen daadwerkelijk wil slopen zal maandag 12 oktober door hun worden bekend gemaakt. De woningen behoren allemaal tot de voorraad sociale woningbouw. Eerder dit jaar adviseerde de bewonerscommissie, gesteund door SP Rijswijk, dat renovatie een betere optie is dan slopen.


De SP Rijswijk vindt slopen alleen een goed idee als aan vijf voorwaarden is voldaan. Ten minste 70% van de bewoners dient in te stemmen met sloop. Er zijn geen huurders meer te vinden voor de te slopen woningen. De wachtlijst voor sociale huurwoningen groeit niet. Bewoners mogen niet noodgedwongen verhuizen naar een wijk die ook gesloopt gaat worden. En de te slopen woningen zijn aantoonbaar bouwtechnisch van slechte kwaliteit.

Uit onderzoek van de SP Rijswijk, uitgevoerd met de bewonerscommissie, bleek dat ruim 90% niet instemt met sloop. Uit het onderzoek volgde verder dat ondanks enkel achterstallig onderhoud de woningen over het algemeen in een goede technische staat verkeren. Wat Rijswijk Wonen als vervangende bebouwing ziet is nog onbekend bij de woningbouwcorporatie.

Het eerste uitgevoerde bouwkundig onderzoek door Rijswijk Wonen zelf was erg summier. Daarom heeft de bewonerscommissie, in goed overleg en samenwerking met Rijswijk Wonen, een uitgebreid onafhankelijk bouwkundig onderzoek laten uitvoeren. Hieruit bleek dat de woningen weliswaar enig achterstallig onderhoud hebben, maar dat renovatie van de woningen een reële optie is.

De SP Rijswijk hoopt op een positief besluit voor de bewoners, waardoor een einde komt aan de lange onzekerheid onder de bewoners. Op woensdag 14 oktober wordt het besluit van Rijswijk Wonen toegelicht aan de bewoners in een wijkbijeenkomst.

U bent hier