h

SP verheugd met resultaat van de actie ‘Slopen? Bezopen!’.

15 oktober 2009

SP verheugd met resultaat van de actie ‘Slopen? Bezopen!’.

De bewoners van onder meer de Abeelstraat, Plataanstraat en Sir Winston Churchilllaan hebben zich ruim anderhalf jaar ingezet voor het behoud van hun woning. Hun acties hebben succes; de bewoners kunnen in hun geliefde woningen en wijk blijven wonen.



Taart aangeboden door bewoners aan Rijswijk Wonen

De 50 eengezinswoningen in de Bomenbuurt stonden sinds begin 2009 officieel op de slooplijst. Dit stuitte op veel weerstand van de bewoners. Gisteren had woningbouwcorporatie Rijswijk Wonen tijdens een bijeenkomst in de wijk goed bericht; de woningen worden niet gesloopt maar grootscheeps gerenoveerd.

Afdelingsvoorzitter van de SP Rijswijk René Allart: ‘Wij complimenteren en feliciteren de bewoners met hun overwinning. Zo blijkt maar weer dat in actie komen wel degelijk werkt!’.

De SP heeft vanaf de eerste geruchten over sloop de bewoners gesteund in hun strijd. Eind 2007 startte de SP Rijswijk met een enquête in de wijk. De uitkomst was helder; een grote meerderheid zag mogelijke sloop totaal niet zitten. De SP organiseerde vervolgens begin 2008 een informatieavond met SP Tweede Kamerlid Remi Poppe. Daaruit bleek dat de bewoners bereid waren zich te organiseren en te verzetten. Een sterke bewonerscommissie werd gekozen en eiste van Rijswijk Wonen duidelijkheid door het gesprek aan te gaan.

Na de verrassende officiële sloopplannen van Rijswijk Wonen, begin 2009, hebben de bewoners de druk opgevoerd. Maanden lang hebben posters van de SP met de slogan 'Slopen? Bezopen!' voor de ramen gehangen. Er was intussen intensief contact tot stand gekomen tussen Rijswijk Wonen en de bewonerscommissie.



Slopen? Bezopen!

Het door Rijswijk Wonen zelf uitgevoerde bouwkundig onderzoek was erg summier. Daarom is op aanvraag van de bewonerscommissie een uitgebreid onafhankelijk bouwkundig onderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat renovatie van de woningen een reële en betaalbare optie is. In de gesprekken tussen de bewonerscommissie en de woningbouwcorporatie werd voor de woningbouwcorporatie duidelijk dat dit een heel bijzondere buurt is waar de verbondenheid groot is.

René Allart: ‘Dit resultaat maar vooral de tomeloze inzet van de opgerichte bewonerscommissie en alle bewoners heeft ervoor gezorgd dat Rijswijk Wonen zich heeft bedacht’. Tijdens de bijeenkomst gaf de woningbouwcorporatie aan dat als de bewoners niet op een nieuw bouwkundig onderzoek hadden aangestuurd en zich er niet zo hard voor hadden gemaakt het resultaat waarschijnlijk heel anders was geweest. ‘Het is positief dat de woningbouwcorporatie open staat voor inbreng van bewoners. Laat de activiteit van de bewoners een inspiratie zijn voor anderen’, aldus de SP Rijswijk.



Veel bewoners aanwezig op bijeenkomst

De woningbouwcorporatie zegt de komende periode in nauw contact met de hele buurt de renovatieplannen op te stellen. Hierop reageert René Allart: ‘Het is nu aan de bewoners om hun stem blijvend te laten horen en in constructief overleg te blijven met Rijswijk Wonen. We moeten ervoor blijven waken dat er, zoals beloofd, ook in het komende renovatieproces goed gecommuniceerd wordt met de bewoners’.

U bent hier