h

Ook in tijden van bezuinigingen zal Rijswijk een prettige gemeente blijven

10 november 2010

Ook in tijden van bezuinigingen zal Rijswijk een prettige gemeente blijven

Afgelopen dinsdag werden in de Gemeenteraad de algemene beschouwingen gehouden. SP-raadslid Björn Lugthart: “Rijswijk is een prettige gemeente om in te wonen, werken en recreëren en dat moet voor iedereen, ondanks de bezuinigingen zo blijven".

Lugthart heeft een motie ingediend om het college te verzoeken om gedurende deze economische crisis kwetsbare mensen die onevenredig hard door bezuinigingen worden getroffen te ondersteunen in de voorziening van sociale zekerheid, medische zorg en huisvesting. Wethouder Jos Bolte (Sociale Zaken, Welzijn, Onderwijs en Zorg) heeft in reactie op deze motie aangegeven dat dit het beleid is van de gemeente Rijswijk de komende jaren zal zijn en dat de motie om die reden overbodig is.

Zie hieronder de volledige bijdrage van de SP tijdens de algemene beschouwingen (alleen uitgesproken tekst geldt).

Voorzitter,

Allereerst willen wij opmerken dat Rijswijk een heel prettige gemeente is om te wonen te werken en te recreëren. En uiteraard kan het altijd menselijker en socialer en zijn er op tal van terreinen verbeteringen mogelijk, en daar is geld voor nodig en aan dat geld zal het de komende jaren ontbreken. Er zal bezuinigd worden. Bezuinigen is een wijze van keuzes: er zullen dus duidelijke keuzes gemaakt moeten worden.

In een gemeente waar het prettig verblijven is, moet wel kritisch gekeken worden naar de groepen die het minder hebben.

Voorzitter, wat de SP betreft zijn menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid van mensen en de solidariteit tussen mensen voorwaarden voor een beschaafde maatschappij die vooruit gaat. En hoewel de gemeente Rijswijk mensen niet gelukkig kan maken, kan ze wel de omstandigheden daarvoor creëren.

Vanuit de landelijke politiek kunnen we een verdere verrechtsing in het beleid ook lokaal gaan voelen. Als de voorspellingen uitkomen zullen de gemeentefondsen van alle gemeenten in Nederland fors gekort worden. Deze beslissing komt een financiële crisis die mede veroorzaakt is door onverantwoordelijke bankiers die alleen hun eigen belang behartigden. Het totale budget van de gemeentebegroting zal naar beneden worden geschroefd. Ambitieniveaus, projecten en gemeentelijke bijdragen naar stichtingen, sportverenigingen en dergelijke zullen de gevolgen hiervan ondervinden.

De SP is een praktische partij, die liever kijkt naar wat er lokaal speelt dan dat we lange verhalen over de landelijke of de mondiale politiek houden. Maar nu wil ik vanaf deze plek wel tegen het college zeggen: laten we samen de verharding in de politiek en de asociale keuzes die dit kabinet maakt tegengaan.

Er wordt in deze begroting zowel bezuinigd als geïnvesteerd, maar een duidelijke visie ontbreekt. Gaat het college er alles aan doen om de zwakkeren te helpen, of gaat het juist inzetten op een zoveel mogelijke lastendaling voor iedereen?

De SP vraagt het college of zij de uitdaging aan wil gaan te bezuinigen zonder de sociaal zwakkeren in hun portemonnee te treffen de komende jaren? De SP is van mening dat er op een professionele manier gekeken moet worden naar de bezuinigingen. Dat betekent dat er een heldere visie moet komen op welke wijze de gemeente uit de rode cijfers blijft en welke keuzen gemaakt worden om dit te bereiken. Wanneer niet alles meer kan, moet je dat ook niet willen kunnen en moeten prioriteiten gesteld worden. Hierbij moeten wij zorgen dat onze inwoners niet twee keer gepakt worden. Eerst door graaiende bankiers die geen strobreed in de weg werden gelegd door de terugtredende overheid en vervolgens een tweede keer door diezelfde overheid die zodanig bezuinigd dat met name sociaal zwakkeren in diepe problemen worden gebracht.

Verbinden
Het college hecht extra veel waarde aan het thema verbinden. “De tijd van individualiteit en de 'vrijheid-blijheid'-mentaliteit is voorbij”, aldus dit college. “Met thema's als het samen verantwoordelijk zijn, bewustwording van je woorden en daden, de noodzaak om elkaar aan te spreken, maar ook om voor elkaar te zorgen. Juist in deze soms complexe maatschappij zorgt dat voor leefbaarheid en overzichtelijkheid”. Dat zijn mooie woorden. Mag de SP hieruit afleiden dat het college zich verbonden voelt met de sociaal zwakkeren en er voor zorgt dat zij niet getroffen worden door de bezuinigingen?

Dat thema is ook voor ons als gemeenteraad belangrijk. We hebben in deze gemeenteraad een gemeenschappelijke doelstelling: namelijk samen een zo goed mogelijk bestuur voor deze stad neerzetten. Politiek niet als doel, maar als middel, ten behoeve van de mensen waar we verantwoording voor dragen. Als we het op deze manier doen zijn we geen concurrenten van elkaar maar kunnen we elkaar juist versterken. Samenwerking is nodig om het potentieel van iedere organisatie tot ontplooiing te brengen, en het is de beste manier om tot goede resultaten te komen en dat is niet alleen prettig werken maar in Rijswijk ook hard nodig.

De tegenstelling tussen oppositie en coalitie en machtspolitiek is wat de SP betreft daarbij niet van toepassing en zou wat ons betreft in de geschiedenisboeken moeten worden bijgeschreven.

Binnen het coalitieakkoord wordt er niet getornd aan het minimabeleid. Bezuinigingen op de uitvoering van de WMO zijn derhalve voor de SP ook onbespreekbaar.

Bezuinigingen binnen het gemeentebudget zullen in de nabije toekomst ook gevolgen gaan hebben voor de gemeentelijke organisatie. Inkrimping van het personeelsbestand zal hoe dan ook gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. De ambtelijke organisatie zal voor de toekomst slagvaardiger en doelgerichter te werk moeten gaan. Er wordt structureel op de salariskosten € 800.000 bezuinigd. Omdat de begroting niet sluitend was heeft het college besloten tot een aanvullend pakket aan maatregelen. Het gaat hier om een extra bedrag van € 8 ton in 2011, oplopend tot € 2 miljoen in 2014.

De SP is van mening dat onzekerheid erger is dan een slechte boodschap. De menselijke maat staat voorop. Als er een bezuiniging wordt aangekondigd dan dient te worden beseft dat dit gevolgen heeft voor mensen. Een bezuiniging waarbij de suggestie wordt gewekt dat iemand zijn baan zou kunnen verliezen vraagt om verheldering. De SP zal hier kritisch naar blijven kijken. Te vaak gebeurt het dat taakvermindering en personeelsreductie wordt opgevangen door uit te besteden aan externen die tegen een veel hoger uurtarief werken. Dit noemen wij dus niet bezuinigen maar geld over de balk smijten.

Welzijn en Zorg
De SP pleit ervoor dat welzijn en zorg gezien wordt als een basisvoorziening, een fundament voor een zorgzame en solidaire samenleving, waar niet op bezuinigd kan en mag worden. Geen armoede in onze gemeente, een gemeente waar iedereen mee kan en mag doen.

Wat is de visie van dit college met betrekking tot individuele mensen die zich met ernstige problemen melden? Met de financiële uitdaging voor de deur wil de SP graag duidelijkheid, voor nu, en voor de toekomst. Is het college gedurende deze economische crisis bereid om kwetsbare mensen die onevenredig hard door bezuinigingen worden getroffen te ondersteunen in de voorziening van sociale zekerheid, medische zorg en huisvesting? Graag verneem ik daarop een antwoord van het college.

Sport, cultuur en recreatie
Sport en spel zijn belangrijk voor velen binnen deze gemeente. De SP fractie is van mening dat de sport en spelvoorzieningen binnen onze gemeente zoveel mogelijk behouden moeten blijven voor alle inwoners. Toch zal er gekeken moeten worden om efficiënter met het geld om te gaan. Onderzoek samen met de betrokken verenigingen is noodzakelijk om op tijd met aanpassingen binnen de budgettaire mogelijkheden te komen. Een nieuwe visie zal moeten worden ontwikkeld om voor de toekomst de sportvoorzieningen binnen de gemeente Rijswijk op peil te houden. De SP vraagt het college een duidelijke visie voor de komende jaren op te stellen waarbij rekening wordt gehouden met verdergaande bezuinigen.

Wonen en Leven
Voorzitter, Rijswijk heeft op dit moment gelukkig meer dan 30 % sociale huurwoningen.
We weten bovendien allemaal best dat er de komende jaren maar mondjesmaat betaalbare huurwoningen zullen worden gebouwd omdat de bouw hiervan simpelweg onbetaalbaar is geworden in de huidige economie. Dit impliceert dat het percentage betaalbare woningen zal dalen. Het is voor de SP zaak dat iedereen kan beschikken over betaalbare huurwoning.

Op dit moment worden de sociale huurwoningen in Rijswijk lang niet allemaal bewoond door de mensen die hier behoefte aan hebben, het zogenaamde ‘scheefwonen’ . Aan de crisis kunnen wij niets veranderen, aan het beleid wel. De SP verzoekt het college te onderzoeken op welke wijze in Rijswijk het ‘scheefwonen’ kan worden aangepakt zodat ook over een aantal jaar het voor mensen met een klein inkomen mogelijk is om in Rijswijk te wonen.

Economie en werken
De SP is blij dat het college investeert om het vestigingsklimaat voor internationale bedrijven te verbeteren. Wij verzoeken het college om ook te zorgen voor laagdrempelige arbeid.

Het kabinet wil 700 miljoen euro bezuinigen door minder mensen toe te laten tot de sociale werkplaatsen en de subsidie voor zulke arbeidsplaatsen te verminderen. De SP hoopt dat het college met ons de waarde van deze arbeidsplaatsen ziet.

Oude stadhuislocatie
De vertraging die is opgelopen op ‘de oude stadhuislocatie’ kost de gemeente bakken met geld. Dat geld kan veel beter besteed worden. De SP roept het college op om extra actie te ondernemen om de nieuwe planologische procedure zo snel mogelijk te doorlopen.

Rijswijk Zuid
Het college geeft aan dat bij de gebiedsontwikkeling Rijswijk Zuid financiële tegenvallers kunnen ontstaan in de vorm van hogere kosten dan wel lagere opbrengsten uit de gronduitgiften. De SP verwacht dat dit zeer reëel is. De vraag aan het college is dan ook of zij hiervoor al scenario’s heeft bedacht. Waar gaat dat geld vandaan komen?

Wij vragen het college om de komende jaren ‘sociaal te bezuinigen’. Dit zal een cultuur omslag te weeg moeten brengen. Hierbij dient het college te waken voor ‘marktdenken’ bij uitbesteden. Er dient in de eerste plaats te worden gekozen voor kwaliteit, daarná moet er pas gekeken worden naar prijs.

Het jaarlijks uitputten van het budget geldt als een kwaliteit en als een vorm van daadkracht. Er is geen prikkel om als ambtenaar de vraag te stellen hoe met 20% minder geld dezelfde doelen bereikt kunnen worden. Er zijn wel prikkels om ook als de doelen al eerder zijn bereikt, toch vooral die laatste 20% van het budget te spenderen.

Voorzitter, ik sluit af waar ik ook mee begon en dat is dat Rijswijk een prettige gemeente is om in te wonen, werken en recreëren. De SP doet veel aan buurten in de buurt en krijgt veel positieve reacties van de inwoners. Het is zaak dat we er voor zorgen dat Rijswijk ook in een tijd van bezuinigingen een prettige gemeente voor ons allemaal blijft. Om dat te bewerkstelligen vindt u de SP aan uw zijde.

U bent hier