h

SP: Rijswijkers moeten kunnen kiezen over samenvoegen met randgemeenten

15 december 2010

SP: Rijswijkers moeten kunnen kiezen over samenvoegen met randgemeenten

De afgelopen weken verschenen er verschillende krantenberichten over mogelijke fusie van Delft, Rijswijk, Delfgauw en Midden-Delfland. De SP wil ten alle tijden voorkomen dat er plannen worden gemaakt waar de inwoners en gemeenteraad geen weet van hebben.

"De inwoners van de betrokken gemeenten moeten over zo' n ingrijpende verandering kunnen beslissen" vindt Björn Lugthart, fractievoorzitter SP Rijswijk. Lieke van Rossum, fractievoorzitter SP Delft zegt, "wij zijn zeker geen voorstander van zo' n fusie, maar mochten de Burgemeesters en wethouders dit toch willen dan moet ze er eerlijk voor uitkomen". Lugthart heeft tijdens de laatste raadsvergadering van 2010 een motie ingediend die het college verzocht om, indien zij plannen heeft om te fuseren met andere gemeenten, dit eerst aan de raad en de inwoners van Rijswijk voor te leggen. De motie werd gesteund door Gemeente Belangen Rijswijk, de overige partijen steunen de SP niet waardoor deze ook werd afgewezen en het risico bestaat dat inwoners en raad niet tijdig op de hoogte zijn van verregaande samenwerking tussen de gemeenten.

Van Rossum zal aanstaande donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering in Delft het college van Burgememeester en wethouders hetzelfde als Lugthart in Rijswijk verzoeken.

U bent hier