h

Gemeenteraad ondergeschikt aan bijeenkomst Burgemeester en Wethouders

17 maart 2011

Gemeenteraad ondergeschikt aan bijeenkomst Burgemeester en Wethouders

 … dat stelt althans de fractievoorzitter van de Rijswijkse Socialistische partij (SP) Björn Lugthart. ”Afgelopen donderdag werd de fractievoorzitters een e-mail gestuurd met het voorstel de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 29 maart naar donderdag 31 maart te verplaatsten”, zegt Lugthart. De reden is een bijeenkomst van de top van de European Patent Office (EPO) met de leiding van alle 39 lidstaten van het Europese octrooiverdrag. Hierbij wil het voltallig college van burgemeester en wethouders aanwezig zijn.

Lugthart legt uit: “Uiteraard vind ook ik het van het grootste belang dat er goede contacten zijn tussen het EPO en het college, maar dat het college slechts twee weken van te voren de gemeenteraadsvergadering wil verplaatsen vind ik absurd. Hiermee doet het college de gemeenteraadsvergadering naar mijn mening af als een formaliteit die wel ‘even’ verplaatst kan worden”.

De SP fractievoorzitter vindt het geen probleem dat het college aanwezig wil zijn bij een dergelijke bijeenkomst, zeker niet als deze ruim van te voren bekend is. Lugthart vervolgd: “maar bij een programmawijziging op het laatste moment dient het college zich goed af te vragen wat belangrijker is: een bijeenkomst met volksvertegenwoordigers en inwoners of een netwerkbijeenkomst met hoge heren. Met de keuze die gemaakt is zegt het college dat de volksvertegenwoordigers op een tweede plaats komen. Tal van mensen moeten hiermee rekening houden in hun agenda; de ambtelijke ondersteuning, de pers, alle raadsleden, maar als belangrijkste nog de inwoners van Rijswijk die de raadsvergadering willen bezoeken of beluisteren op de radio. Ik ben heel benieuwd hoe het college de inwoners op de hoogte gaat brengen”.

Lugthart: “Een oplossing is heel eenvoudig. Het college bestaat uit vier wethouders en een burgemeester. Met een simpele taakverdeling onder deze vijf personen kan het college zowel bij het EPO als bij de raadsvergadering aanwezig zijn.

U bent hier