h

Algemene beschouwingen 2012

9 november 2011

Algemene beschouwingen 2012

Gisteravond vonden de Algemene Beschouwingen voor 2012 plaats in de gemeenteraad. Volgens de SP is er in de begroting veel te weinig aandacht voor voldoende betaalbare woningen. Lees verder voor onze inbreng!

Voorzitter,

De SP ziet de donkere wolken boven Rijswijk samenpakken. Een ieder weet dat een goede boekhouder, desgewenst, cijfers er altijd net wat beter uit kan laten zien dan dat ze daadwerkelijk zijn.

Het college is aan het bezuinigen, maar we zijn er nog niet lang niet. De jeugdzorg gaat naar de gemeenten, inclusief een bezuiniging. Net als de functie ‘begeleiding’ uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Het subsidiebedrag voor WSW-ers wordt verlaagd.

Als de uitgestelde investeringen op de voorliggende begroting worden meegeteld, dan staat Rijswijk er belabberd voor. Als we dan ook nog meenemen dat de grondexploitaties Rijswijk Zuid en Eikelenburg nadelig zouden kunnen uitvallen moeten we concluderen dat er de komende jaren zaken gaan veranderen. Er moet kritisch gekeken worden naar voorzieningen die voor alle inwoners als ‘normaal’ beschouwd worden. Kortom; fundamentele keuzes zullen moeten worden gemaakt om Rijswijk door de crisis te loodsen!

We zullen als Rijswijk moeten kijken welke basisvoorzieningen (kunnen) worden behouden en waar op bezuinigd moet worden. Het college heeft kernwaarden benoemd, maar het benoemen van 10 kernwaarden is niet voldoende.

Fundamentele keuzes zullen pijn doen en waarschijnlijk ook op verzet stuiten van veel Rijswijkers. Het achterliggende plan waarop de keuzes en beslissingen worden genomen maakt voor de SP het verschil. Als je als college ideologisch staat voor wat je doet is het mogelijk om beleid te verdedigen en mensen te overtuigen dat de gemaakte keuze de juiste is. De vraag is of deze brede coalitie in staat is om echte fundamentele keuzes te maken?

Ik zal u eerlijk toegeven dat wij bij de SP wel eens denken ‘Je zult maar wethouder van financiën zijn, in dit financiële noodweer met deze brede coalitie. Je zult maar de verantwoordelijkheid hebben om het, met al die bezuinigingen en ombuigingen, tot een goed einde te brengen.’

Voorzitter, de voorliggende begroting is van dit college. Als een SP wethouder de begroting zou opstellen zou deze er anders uitzien. Enkele voorbeelden;

Woningbouw
De PvdA lijkt al jaren de hoeder van sociale woningbouw in Rijswijk. Maar wie kritisch is constateert dat de PvdA in dit college (te) weinig invloed heeft als het om sociale woningbouw gaat. Wij steken het niet onder stoelen of banken dat wij graag samen met de PvdA samen zouden werken om betaalbare woningen te realiseren waardoor de gemeente verliezen in de toekomst kan voorkomen.

Vrijwel alle partijen in deze raad zien de bouw van betaalbare woningen als kostenpost. De SP ziet de bouw van betaalbare woningen in deze tijd als noodzakelijk omdat er de komende jaren een grote behoefte aan betaalbare woningen zal zijn. Maar daarnaast ziet de SP de bouw van betaalbare woningen ook als een kans. Een kans om te zorgen dat we over een aantal jaar toch levendige wijken hebben en geen braakliggende stukken land.

Onze redenatie is als volgt: Er zijn wachtlijsten voor betaalbare woningen. Er is weinig vraag naar woningen in het dure segment. Het zal knap lastig worden de voornamelijk dure woningen te verkopen. En als verkoop niet lukt, dan drukt de rente van grondexploitaties nog jaren heel erg hard op de begroting van de gemeente.

Door in te zetten op betaalbare woningen zal de grondexploitatie niet meer sluitend zijn maar het is wel zeker dat in behoeften wordt voorzien. Het biedt de startende, jonge Rijswijkers kansen om in Rijswijk te blijven wonen.

Werken
Niemand aan de zijlijn, iedereen doet mee is een ambitie van dit college en dat is een mooie ambitie. Maar als we het over werk hebben, welke maatregelen neemt wethouder van Hemert dan om deze ambitie te verwezenlijken?

Wie kan werken moet werken dat zegt de SP al jaren, maar dan moeten er wel voldoende banen zijn en dat wordt de komende jaren erg lastig. De verwachte arbeidskrapte lijkt niet te komen. De komende jaren zal er vermoedelijk wel een arbeidsschaarste van hoog opgeleide werknemers ontstaan.

Het college zet in op het versterken van het internationale vestigingsklimaat en de SP is daar grote voorstander van. Wij willen het college er wel op wijzen dat dit voornamelijk (zeer) hoog opgeleide mensen betreft. Waar de komende jaren behoefte aan zal zijn is aan banen waar mensen met minder of zonder opleiding aan de slag kunnen. Wij willen u dringend verzoeken ook in te zetten op het aantrekken van bedrijven waar mensen met een lage of zonder opleiding aan het werk kunnen. Dit zal de gemeente Rijswijk op de lange termijn besparingen opleveren omdat deze mensen niet in de WWB terecht komen.

De sociale werkvoorziening
De SP is van mening dat de sociale werkplaats een parel is van onze gemeente. Naast dat werknemers hier worden opgeleid voor de reguliere arbeidsmarkt werken er ook mensen in zogenaamde beschutte werkplekken. Deze mensen zullen door hun beperking waarschijnlijk nooit de reguliere arbeidsmarkt betreden, maar hebben hierdoor wel een zinvolle dagbesteding. Deze mensen thuis zetten met een uitkering kan en mag niet gebeuren. Kan de wethouder toezeggen dat er na vertrek van DSW uit Rijswijk-Zuid te allen tijde een nieuwe locatie in Rijswijk zal worden toegewezen?

Subsidies
In een tijd van bezuinigingen waarin pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt, moet volledig inzichtelijk zijn waar belastinggeld precies naar toe gaat. Subsidies moeten een maatschappelijk doel dienen en niet worden besteed aan hoge salarissen.

De SP heeft via informatievragen dan ook inzicht gevraagd aan het college in de salarissen van de directies van de gesubsidieerde instellingen van Rijswijk. Het college heeft in antwoord op onze vraag aangegeven dat de salarissen van de directies niet bekend zijn bij de gemeente. De SP wil het college verzoeken deze salarissen inzichtelijk te maken. De vraag aan de wethouder is of hij net als de SP van mening is dat subsidies er niet voor zijn om hoge salarissen te betalen? Is de wethouder bereid dat als blijkt dat er gesubsidieerde instellingen in Rijswijk zijn, waar werknemers meer verdienen dan de wethouder dat de subsidie dan wordt stopgezet?

Sociale zaken
Op het gebied van sociale zaken zal er veel op de gemeente afkomen de komende tijd. De gevolgen van de bezuinigingen zullen zichtbaar worden. Maar wat zichtbaar is kan aangepakt worden. Wat gevaarlijk is, zijn de gevolgen van verborgen armoede.

De SP is van mening dat bij bezuinigingen nooit de mensen die het betreft uit het oog moeten worden verloren. Bij bezuinigingen horen consequenties en we roepen het college dan ook op te blijven monitoren welke maatschappelijke gevolgen de bezuinigingsmaatregelen hebben. We willen een beroep doen op het college om geen maatregelen te nemen die blijvende schade veroorzaken en die onbetaalbaar zijn om terug te draaien, zoals bijvoorbeeld de sluiting van de bibliotheek.

Voorzitter,
Ik wil afsluiten door te stellen dat het echt niet alleen maar kommer en kwel is in Rijswijk en dat dit college ook goede dingen doet;
- het aanpakken van het achterstallig onderhoud vanaf 2012;
- de bezuinigingen op de inhuur van externen;
- wethouder van Hemert die graag samen werkt met de raad;
- het bestemmingsplan Plaspoelpolder;
- de goed leesbare raadsstukken;
- we zien ook dat het college, af en toe, open staat voor ideeën van bewoners.

We hebben hier als raad en als college een gemeenschappelijk doel; ‘het beste gemeente Rijswijk’. Gezien de moeilijke tijd die de gemeente Rijswijk staat te wachten, doe ik de oproep om bij besluiten niet in oppositie - coalitie verhoudingen te stemmen maar op basis van de inhoud.

U bent hier