h

SP wil veerpont direct terug in de vaart

10 juli 2012

SP wil veerpont direct terug in de vaart

Het Rijswijkse pontje of liever gezegd ‘het gewezen Rijswijkse pontje’ heeft de afgelopen maanden voor aardig wat opschudding in Rijswijk gezorgd. De bewoners van het Jaagpad voeren actie om dit stukje nostalgie in Rijswijk te behouden. In de raadsvergadering van 3 juli stond het Rijswijkse veer wederom op de agenda van de gemeenteraad.

Pontje

Wethouder Jense heeft telkens aangegeven de onderzoeken af te willen wachten voordat het college een reactie op de aanvaring zou geven. Het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is inmiddels openbaar.

Resultaten in het kort:

    Uit technisch onderzoek na de aanvaring, waaronder een vaartest, zijn geen bijzonderheden vastgesteld ten aanzien van de voortstuwing en stuurinrichting.
    De Onderzoeksraad vindt dat zowel de gemeente als opdrachtgever en de nieuwe exploitant, AH Vrij, niet goed hebben stilgestaan bij de risico’s van het inzetten van goedkoper personeel.
    De nieuwe schipper had geen vaarbewijs. Behalve dat hij een aantal uren had geoefend met de veerpont, ontbrak verdere ervaring.
    Ook was de veiligheidsuitrusting aan boord niet in orde. Er waren geen reddingsboeien en de brandblusser werkte niet meer.

De SP is van mening dat de pont zo snel mogelijk terug de vaart in moet nu er uit het rapport geen technische redenen zijn gekomen om dit niet te doen. De pont is een belangrijke verbinding voor veel bewoners, forenzen, scholieren en recreanten. Als ervaren personeel met een vaarbewijs wordt aangesteld en de veiligheidsuitrusting wordt verzorgd, is er geen enkele reden waarom de pont niet weer zou kunnen varen.

Wethouder Jense wil echter eerst een peperduur aanvullend onderzoek laten uitvoeren. Voor de geraamde kosten zou het pontje ruim een half jaar kunnen varen. Helaas is er dus voorlopig nog geen zicht op het terugkomen van pontje Keereweer.

U bent hier