h

SP toont steun aan cultuur op Strandwalfestival

7 september 2012

SP toont steun aan cultuur op Strandwalfestival

Op vrijdag 7 september opende het Strandwalfestival in Rijswijk. De SP stond bij de ingang van het Rijswijkse Bos om de standpunten op het gebied van cultuur te uit te delen aan de bezoekers. De SP is tegen bezuinigingen op kunst en cultuur, en de bezoekers van het festival konden dit gebaar erg waarderen.
Flyer cultuur

Wij vinden dat iedereen van kunst en cultuur moet kunnen blijven genieten.

Het leven bestaat uit meer dan alleen werken en geld verdienen. Het voeden van de verbeelding en van de geest is net zo belangrijk. Films en televisieprogramma's, boeken, muziek, schilderijen, beelden, en toneelvoorstellingen, zijn zaken die je uittillen boven de alledaagsheid van het bestaan. Het bevorderen en ruim baan geven aan allerlei vormen van creativiteit verrijkt ons leven. Een breed aanbod van kunst en cultuur moet daarom beschikbaar en toegankelijk zijn voor iedereen.
In tijden van crisis is cultuur vaak het eerste slachtoffer. Maar juist in crisistijd kunnen kunst en cultuur een signaal zijn van nieuwe hoop en creativiteit. De huidige bezuinigingen op cultuur sloegen daarom ook in als een bom. Zonder ingrijpen moeten per 1 januari 2013 talloze culturele instellingen hun deuren sluiten. Nederland zal grauwer en killer worden. De SP pleit voor een breed en toegankelijk cultuuraanbod. We stoppen met bezuinigen op cultuur.
Bibliotheekfilialen in oude wijken en op het platteland moeten niet worden gesloten, maar gekoesterd. Net als muziekscholen en fanfares, zangkoren en toneelclubs, poppodia, ateliers voor beeldende kunst en andere kleinschalige centra. Beginnende kunstenaars worden aangemoedigd, talent wordt gestimuleerd, zodat we in Nederland ook in de toekomst scheppende en uitvoerende kunst hebben van hoog niveau.

ONZE VOORSTELLEN
• De BTW op kunst en cultuur wordt verlaagd naar zes procent.
• Nederlandse muzikanten dienen een eerlijke kans te krijgen om met muziek maken de kost te verdienen. Concertbezoekers gaan we wettelijk beschermen tegen het opdrijven van de prijzen van tickets voor concerten en evenementen. Er komt tevens een einde aan het op grote schaal inkopen en tegen woekerprijzen doorverkopen van concert- en festivalkaarten. Samen met de organisatoren wordt gekeken naar verbeteringen van de kaartverkoop.
• De overheid moet in samenspraak met kunstenaars en artiesten maatregelen nemen voor subsidiëring en ondersteuning. Beroepskunstenaars moeten een eerlijke kans krijgen om met hun eigen werk een fatsoenlijk inkomen te verdienen.
• Muziekscholen en fanfares, zangkoren en toneelclubs, poppodia, ateliers voor beeldende kunst en andere kleinschalige creatieve centra zijn de basis voor een breed cultureel leven. De overheid erkent daarom haar verantwoordelijkheid om dit culturele leven levendig te houden en waar nodig beter te ondersteunen.
• De Nederlandse film en de Nederlandse popmuziek dienen te worden gestimuleerd. Ook nieuwe media zien we als kansrijke nieuwe mogelijkheden voor kunstenaars.
• We gaan zuinig om met de orkesten. Het Metropole Orkest willen we behouden en ook de diversiteit in orkesten in verschillende provincies vinden we waardevol.
• Bibliotheken zijn niet alleen kenniscentra en culturele schatkamers voor jong en oud, maar ook ontmoetingsplaatsen voor de inwoners van wijken en dorpen. Ze verdienen daarom blijvende steun van de overheid.
• Gesubsidieerde musea horen minstens één dag per week gratis toegankelijk te zijn. De vaste collectie van rijksmusea moet gratis toegankelijk zijn voor Nederlanders. De rijkscollectie is eigendom van alle Nederlanders en er hoort geen kassa te staan tussen ons en deze prachtige kunst.
• Cultuureducatie in het onderwijs is van groot belang. Jong geleerd is oud gedaan. De cultuurkaart verdient daarom ondersteuning.

U bent hier