h

Algemene Beschouwingen

31 oktober 2012

Algemene Beschouwingen

Het najaar betekent in de gemeente Rijswijk dat de begroting behandeld wordt en de algemene beschouwingen van de partijen gegeven worden.

Onze fractievoorzitter Björn Lugthart hield deze week zijn verhaal.

bjornlugthart

In de begroting worden de plannen van het college voor het komende jaar gedeeld met de bijbehorende financiële onderbouwing. Alle fractievoorzitters kunnen hier vervolgens hun reactie op geven. De goedkeuring en afkeuring voor delen van de begroting wordt gegeven, en vragen worden gesteld. Ook kunnen er moties worden ingediend. Hieronder volgt de spreektekst van de SP-fractie.

Voorzitter,

Allereerst onze complimenten aan de ambtenaren voor het werk dat zij verricht hebben om deze begroting goed leesbaar en transparant op te stellen.

Wethouder Mateman stelt dat niet eerder het opstellen van de begroting zo moeilijk als nu het geval was. “De hele begroting is onder het mes gelegd en er zijn tal van uitgaven geschrapt”.

U schrijft in uw nota van aanbieding dat; ‘bij de diverse begrotingsposten de rek er nu wel uit is. Bij verdere bezuinigingen gaat dit gevolgen hebben voor de uitvoering van het beleid en de kwaliteit van de bedrijfsvoering’.

Vorig jaar heeft de SP u gevraagd of deze brede coalitie in staat is om daadwerkelijk keuzes te maken? Nu, een jaar later is onze mening dat u daar niet toe in staat bent! Wat naar de mening van de SP in deze begroting ontbreekt is een rode draad, een plan en fundamentele keuzes!

Is het college zich bewust van de problemen, de uitdagingen en de behoeften van de Rijswijkse samenleving? Wat zijn deze volgens u en welke acties gaat u daar komend jaar op inzetten?

Een heldere visie op de toekomst en een strategisch plan zijn in deze economisch moeilijke tijd noodzakelijk. Wat doen wij als gemeente wel en wat doen wij niet? Wat krijgt prioriteit en wat kan worden uitgesteld? Welke (minimale) dienstverlening verlangen wij en wat is het aantal ambtenaren dat daarvoor minimaal noodzakelijk is?

Het moet duidelijk zijn wat de gemeente doet en wat de gemeente niet doet en waarom deze keuzes gemaakt worden! Het college lijkt alle voorzieningen in stand te willen houden maar met minder middelen is dit simpelweg onmogelijk.

Al jaren worden investeringen doorgeschoven. En nu, nu er geen geld is moet er worden geïnvesteerd in achterstallig onderhoud. Waarom is dit niet gedaan toen er nog meer ruimte in de begroting zat?

Op lange termijn is de financiering van de meerjaren onderhoudsplanning niet in balans. De komende jaren blijven de onderhoudskosten van de welzijn, binnensport en onderwijs accommodaties de beschikbare middelen overstijgen, waardoor het gewenste kwaliteitsniveau onder druk komt te staan.

Welke fundamentele keuzes gaat u maken om het kwaliteitsniveau te behouden? Of is uw strategie: net zo lang wachten zodat stoppen de enige optie is?

De SP complimenteert Rijswijk dat zij het minimabeleid in stand houdt en Rijswijk hiermee een sociaal gezicht geeft. Wij hopen dat de gemeente er alles aan zal doen om dit sociale gezicht te behouden. Wat de SP betreft zal iedereen naar draagkracht zijn steentje bij moet dragen om de gemeentelijke huishoudknip op orde te krijgen. Mensen met een minimum inkomen zullen bij de bezuinigingen ontzien moeten worden en armoede moet worden voorkomen. En het voorkomen van armoede, daar lijkt het college fundamenteel van mening te verschillen met de SP.

Per april 2011 is het mogelijk kwijtschelding te verlenen aan ondernemers die onder het bestaansminimum en dus in armoede leven. Graag zien wij dan ook dat het college kwijtschelding verleent aan deze (kleine)ondernemers. Wethouder van Hemert u zult dit toch met ons eens zijn?
Mocht u hier niet toe willen besluiten dan verneemt de SP graag een uitvoerige motivatie waarom u kiest voor armoede onder (kleine) ondernemers? U kunt dan ook meteen het misverstand wegnemen dat ondernemers beter af zijn bij de VVD dan bij de SP.

Het college stelt voor het tarief van de invalideparkeerkaart vanaf 2014 gelijk te stellen aan het tarief voor een parkeervergunning “belanghebbenden-bewoners”. Ons lijkt dit een onredelijk voorstel. Waarom legt het college een grote lastenverzwaring bij een specifieke groep? Wij zijn van mening dat de gemeente geen belemmeringen op dient te werpen voor mensen die extra hulp en zorg nodig hebben. De rekening van de financiële crisis in Nederland ligt al op het bordje van de burger en niet bij de veroorzakers. Laten we nu alsjeblieft voorkomen dat een specifieke groep nog extra lasten verzwaringen krijgt.

In deze tijd waarin gemeenten meer moeten doen met minder middelen is het belang van samenwerking en partners groot. Samenwerking met partijen, zoals private partijen, vrijwilligersorganisaties maar bovenal met inwoners is cruciaal om ambities te kunnen (blijven) realiseren. In Rijswijk zie ik daar tot op heden niets van terug. College benut denkkracht van burgers, ga met hen in gesprek en luister nu eens echt wat deze mensen u vertellen! U zou burgers met innovatieve ideeën moeten koesteren en hun ideeën vertalen naar beleid. Werk samen!

Maar samenwerking is geen fusie.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 17 mei 2011 heeft de SP het college van Rijswijk gevraagd of zij bezig is met de voorbereiding van een fusie met Delft. Voormalig burgemeester mw. G.W. (Ineke) van der Wel-Markerink (PvdA) heeft daarop aangegeven dat er slechts sprake is van samenwerking op bepaalde gebieden maar dat er van fusie absoluut geen sprake is.

In Delft daarentegen is de raad geïnformeerd dat belangrijke afdelingen van de gemeente Delft; zoals inkoop, facilitaire diensten, automatisering, personeelsbeleid, financiën, salarisadministratie, juridische zaken en archief binnenkort zullen ‘fuseren’ met de afdelingen van de gemeente Rijswijk. Waarom leest onze fractie deze informatie op internet en is hier in begroting niets over terug te vinden?

De SP ziet dit overigens als een ongewenste eerste stap naar een fusie van beide Gemeenten. Wij willen niet dat er een sluipende fusie gaat plaatsvinden. De inwoners moeten over zo’n ingrijpende verandering kunnen beslissen en de raad dient actief te worden geïnformeerd.

In uw coalitieakkoord 2010-2014 staat geschreven dat u deze periode antwoord geeft op de vraag : “ Wat is de positionering van Rijswijk ten opzichte van Delft, Den Haag en de regio (Haaglanden)?”. Wat is op deze vraag eigenlijk uw antwoord?

Actief informeren
Ook verwacht de SP dat u ons als raad actief informeert over het voortbestaan van pontje ‘de Keereweer’. En onder actief informeren versta ik iets anders dan in een persbericht aangeven dat de gemeenteraad beslist over de toekomst van ‘de Keereweer’ . Nota bene in en vergadering die volgt na vanavond!

Wat de SP betreft blijft de pont. Een overgroot deel van de raad heeft dit ook al aangegeven in eerdere vergaderingen. Het had het college gesierd als in het raadsvoorstel over ‘de Keereweer’ of in de begroting hiervoor geld was gereserveerd.

Woningbouw
De woningmarkt zit in het slop en de woningnood groeit. Steeds minder huurwoningen worden gebouwd, lege huurwoningen staan soms al maanden te koop en dure woningen worden niet verkocht.
Door gegoochel met cijfers werd vorig jaar door de wethouder verteld dat in RijswijkBuiten het percentage sociale woningbouw laag was maar dat dit ruimschoots gecompenseerd werd door andere projecten zoals op de Sir Winston Churchilllaan. Het lijkt erop dat het project aan de Sir Winston Churchilllaan niet door gaat. Hoe staat het dan nu met het percentage sociale woningen dat gebouwd wordt in Rijswijk? Heeft u zicht op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen in Rijswijk?

In RijswijkBuiten wordt gestart met de bouw van dure woningen. Bent u voornemens om de volkstuinen te slopen?

Werk
De SP vindt het belangrijk dat mensen die kunnen werken ook gaan werken, maar dan moeten we daar wel kansen voor creëren. Wethouder van Hemert, eerlijk is eerlijk als wethouder van economie doet u een heleboel goede dingen. Maar wat gaat u doen om laagdrempelige arbeid naar Rijswijk te halen?

Door de gebiedsontwikkeling van RijswijkBuiten zal kwekerij “de Sionsgaerde van DSW plaats moeten maken voor nieuwbouw. De mensen die hier werken zullen door hun beperking waarschijnlijk nooit de reguliere arbeidsmarkt betreden, maar hebben door de kwekerij wel een zinvolle dagbesteding.
Waar zal de sociale werkvoorziening zich vestigen en hoe zorgt u ervoor dat u de verhuizing kunt bekostigen?

Subsidies

Recentelijk is in deze raad de herijking van het subsidiebeleidskader besproken.
In een tijd van bezuinigingen zullen ook op het gebied van subsidies pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden. Maar om tot een keuze te komen moet volledig inzichtelijk zijn waar het subsidiegeld precies heen gaat. Voor de SP staat voorop dat subsidies een maatschappelijk doel dienen en niet worden besteed aan (hoge) salarissen.

Kunt u ons garanderen dat er geen gesubsidieerde instellingen in Rijswijk zijn waarbij een medewerker een hoger loon ontvangt dan het salaris van de wethouders te weten:
€ 6.529,63. En indien dit wel zo is bent u dan bereidt te onderzoeken hoe de subsidies van deze instellingen op zeer korte termijn gekort kunnen worden?

Voorzitter, ik sluit af met twee vragen die bij het lezen van deze begroting maar in mijn hoofd rond bleef spoken …
Wat is uw belangrijkste gerealiseerde bijdrage voor Rijswijk geweest deze collegeperiode? En welk succes wilt u nog bewerkstelligen?”

Als u het mij vraagt dan weet ik het wel:
Zorg ervoor dat er geen mensen meer in armoede leven, dat de voedselbank overbodig wordt, dat mensen met schulden vooruit worden geholpen en pak de verborgen armoede aan.

U bent hier