h

Tweede termijn algemene beschouwingen

14 november 2012

Tweede termijn algemene beschouwingen

Het najaar betekent in de gemeente Rijswijk dat de begroting behandeld wordt en de algemene beschouwingen van de partijen gegeven worden.

Onze fractievoorzitter Björn Lugthart hield deze week zijn tweede termijn.

In de begroting worden de plannen van het college voor het komende jaar gedeeld met de bijbehorende financiële onderbouwing. Alle fractievoorzitters kunnen hier vervolgens hun reactie op geven. De goedkeuring en afkeuring voor delen van de begroting wordt gegeven, en vragen worden gesteld. Ook kunnen er moties worden ingediend. Hieronder volgt de spreektekst van de SP-fractie in tweede termijn.

Voorzitter,

In mijn eerste termijn heb ik het college gevraagd of zij zich bewust is van de problemen, de uitdagingen en de behoeften van de Rijswijkse samenleving. Op deze vraag heb ik geen antwoord mogen ontvangen dus is ga ervan uit dat het antwoord NEE is!

Zonder analyse is het mi. niet mogelijk een visie en een strategisch plan op te stellen en fundamentele keuzes te maken. Ik zal het college hier niet meer naar vragen.

Ondernemers/ kwijtschelding gemeentelijke belastingen
In Rijswijk kunnen mensen die een bijstandsuitkering ontvangen kwijtschelding krijgen voor gemeentelijke belastingen. Echter, een ondernemer met een inkomen op het bijstandsniveau of daaronder krijgt die kwijtschelding niet.

Wethouder van Hemert heeft in de eerste termijn aangegeven dat hij geen kwijtscheldingsvoorstel wil invoeren omdat inkomens van ondernemers lastig te bepalen zijn. Dat zal dan wel, maar voor de SP is ‘lastig’ geen reden om het niet te doen.

Ondernemers in Rijswijk krijgen nu dus geen kwijtschelding omdat ze ondernemer zijn!

Die onrechtvaardigheid wil de SP graag zo snel mogelijk de wereld uit hebben.

De SP vindt dit onterecht en stelt voor de regels voor kwijtschelding aan te passen. Wij dienen hiervoor de volgende motie in;

Motie: kwijtschelding gemeentelijke belastingen voor (kleine) ondernemers.

De Raad van de gemeente Rijswijk, in vergadering bijeen op dinsdag 13 november, sprekend over de begroting 2013 - 2016,

constaterende:
Dat als een belastingplichtige niet in staat is een belastingaanslag te betalen er gehele of gedeeltelijke kwijtschelding kan worden verleend. Dat het per 1 april 2011 ook mogelijk is om kwijtschelding te verlenen aan ondernemers. De gemeente Rijswijk hiertoe geen voorstel heeftingediend.

overwegende:
a. dat veel (kleine) ondernemers en zelfstandigen moeilijkheden ondervinden door de economische crisis en in financiele problemen (kunnen) raken;
b. dat deze (kleine) ondernemers op dezelfde manier behandeld dienen te worden en ook voor hen kwijtschelding van gemeentelijke belastingen wordt verleend;
c. dat ondernemers aan dezelfde eisen dienen te voldoen om voor kwijtschelding in aanmerking te komen.

Verzoekt het college:
1. met een voorstel tot aanpassing van het kwijtscheldingsbeleid te komen overeenkomstig bovengenoemde overwegingen;
2. de financiële consequenties hiervan mee te nemen bij het vaststellen van de begroting 2013, alsmede in meerjarenperspectief.

en gaat over tot de orde van de dag.

Voorzitter, ondernemers worden hard getroffen door de recessie. Van de huishoudens met een ondernemer als kostwinner leeft 12 procent onder de armoedegrens, (tegen 3 procent van de huishoudens met een kostwinner in loondienst*). Wilt u hen vertellen geen kwijtschelding te verlenen vanwege onuitvoerbaarheid?

Sociale Woningbouw
In mijn eerste termijn heb ik wethouder van Hemert gevraagd naar de betaalbare woningbouw in Rijswijk.
Afgelopen week werd duidelijk dat Vidomes niet zal mee investeren in de kloosterlocatie van het project Rijswijk Buiten. Daarnaast worden de investering in het andere onderdeel van Rijswijk Buiten, namelijk de sociale woningbouw, voorlopig uitgesteld.

De woningmarkt zit op slot, mensen blijven zitten waar ze zitten en zoals het er nu uitziet wordt geen betaalbare woning meer gebouwd in Rijswijk. Aan betaalbare woningen zal de komende jaren veel behoefte zijn. Wethouder van Hemert, wat gaat u ondernemen voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning?

Het succes van Rijswijk Buiten is vaak genoemd in eerste termijn. U heeft aangegeven dat Rijswijk Buiten voorspoedig verloopt. Kunt u aangegeven hoeveel woningen inmiddels zijn verkocht en hoe zich dat verhoudt tot de doelstelling?

Werkgelegenheid
In eerste termijn heb ik geconstateerd dat vanwege de gebiedsontwikkeling van Rijswijk Buiten de sociale werkvoorziening Sionsgaerde in dit gebied zal verdwijnen.
- Wat zijn de mogelijke nieuwe locaties voor de Sionsgaerde en hoe wordt deze verhuizing gefinancierd?

Dat het European Patent Office (EPO) in Rijswijk blijft en de komende jaren enorm gaat investeren in huisvestiging in de Plaspoelpolder is geweldig. Mede dankzij EPO zijn er in Rijswijk een groot aantal arbeidsplaatsen. Het zijn wel veelal arbeidsplaatsen voor (hoger) opgeleiden.
De afgelopen jaren vroeg de SP dit college wat u doet om laagdrempelig arbeid naar Rijswijk te halen. Helaas heeft u nog nooit een antwoord gegeven. Vandaar herhaal ik vandaag wederom de vraag in tweede termijn: ‘welke inspanningen verricht het college om arbeidsplaatsen voor mensen met een lager opleidingsniveau aan te trekken?

Communicatie

‘Er gaapt een kloof in de communicatie tussen burgers, organisaties en gemeente’, zo constateerde het CDA in eerste termijn. De SP sluit zeer graag aan bij de oproep van het CDA om extra inspanningen te verrichten om de communicatie met Rijswijkers te verbeteren. Maar wat ons betreft mag ook de communicatie vanuit het college richting raad verbeteren.

Het college is verplicht de raad actief informatie te verschaffen over alles wat de raad voor de uitoefening van zijn taken nodig heeft. De actieve informatieplicht van het college bevordert dat raad en college gelijkwaardige partners zijn van elkaar en draagt bij aan de duale verhoudingen.

Wij doen daarnaast een oproep aan het college om (ook) de raad tijdiger, actiever en vollediger te informeren. (bijvoorbeeld Avalex, Pontje).

De SP is blij met de stellingname van Onafhankelijk Rijswijk dat zij boos en teleurgesteld is over het voornemen van het kabinet om gemeenten samen te voegen. OR stelt dat zij in samenspraak met ‘burgers’ de regie wil houden over samenwerking en samenvoeging.
Nog geen jaar gelden heeft de SP hiervoor een motie ingediend die helaas niet werd gesteund door OR.

Wij dienen de motie opnieuw in:

De Raad van de gemeente Rijswijk, in vergadering bijeen op dinsdag 13 november 2012 ter behandeling van de begroting 2013 - 2016,

constaterende:
Dat Mark Rutte en Diederik Samsom het regeerakkoord 'Bruggen slaan' openbaar hebben gemaakt. Een van de maatregelen uit dit regeerakkoord is dat gemeenten op de lange termijn, meer dan 100.000 inwoners moeten hebben en anders moeten fuseren.

Overwegende dat;
• Er geen vastomlijnde procedures zijn die door de betrokken colleges gevolgd moeten worden bij verkennende gesprekken omtrent fusie/herindeling.

Verzoekt het college om:
• Wanneer er (in de toekomst) sprake is van gemeentelijke fusie/herindelingen tussen Rijswijk en welke andere gemeente dan ook,
o haar plannen aan de raad voor te leggen, vóórdat er verkennende gesprekken worden gevoerd met andere gemeentes;
o met de raad vast te stellen welke procedure gevolgd zal worden om te komen tot fusie/herindeling;
o de raad verschillende concepten voor te leggen voor fusies/ gemeentelijke herindeling (waaronder natuurlijk ook: géén fusie/herindeling);
o een volksraadpleging te houden (referendum of bijvoorbeeld een zorgvuldig uitgevoerde enquête) waarin inwoners zich voor of tegen een fusie/gemeentelijke herindeling kunnen uitspreken.

en gaat over tot de orde van de dag.

Dit was tevens onze tweede termijn voorzitter.

U bent hier