h

Rijswijkse vrijwilligersorganisaties worden voorlopig ontzien.

27 maart 2013

Rijswijkse vrijwilligersorganisaties worden voorlopig ontzien.

In de gemeenteraadsvergadering heeft SP fractievoorzitter Bjorn Lugthart de wethouders gewezen op hun eigen coalitie akkoord uit 2010. Daarin staat geschreven dat het in Rijswijk niet meer mogelijk is om de kaasschaaf methode toe te passen op gesubsidieerde organisaties.

Maar het college hanteert de kaasschaaf wel en haalt bij iedereen iets weg.
Lugthart: “het is toch vreemd dat een college drie jaar geleden al aangeeft dat korten op subsidie onmogelijk is en dat nu doodleuk toch doet. Dit college heeft geen visie en durft geen keuzes te maken.” En doordat er nu geen fundamentele keuzes worden gemaakt hebben we straks niets meer te kiezen.

De SP heeft dinsdag 26 maart tegen de herijking subsidies gestemd.
Lugthart : “Dit voorstel is echt helemaal niks. We moeten in Rijswijk bezuinigen ook de SP is daar van doordrongen, alleen deze manier is niet de onze”.

“De vraag die dit college zou moeten stellen is of bezuinigen op maatschappelijke organisaties op dit moment een goed idee is. Juist in deze tijd zou maatschappelijk participatie moeten worden gestimuleerd” aldus Lugthart. Voor een kortzichtige verlichting van de begrotingsproblemen worden organisaties de nek omgedraaid die de samenleving veel ellende besparen – en op termijn ook veel geld.

De schade die je aanricht door te korten op organisaties waarvan veel vrijwilligers afhankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld de scouting is vele malen groter dan de opbrengst van de bezuinigingen. De huidige vrijwilligers zullen nog wel blijven. Maar hoe vind je nieuwe zonder goede begeleiding?’

Lugthart heeft er overigens geen enkel probleem mee, dat het college kritisch naar de subsidies kijkt. ‘En als je daarbij concludeert dat ze niet goed besteed worden, moet er ook worden ingegrepen. En ook de SP is van mening, dat organisaties die op eigen benen kunnen staan, dat moeten doen.

Doordat het raadsvoorstel is weggestemd zijn de kortingen die het college voorstelde voorlopig van de baan. Wel moet het college nu op zoek naar 200.000 euro in de begroting, want dat bedrag komen ze te kort.

U bent hier