h

Wat te doen met het Oude Stadhuis?

3 juli 2013

Wat te doen met het Oude Stadhuis?

De verdeeldheid in Rijswijk over het oude Stadhuis is groot. Er lijken zelfs meer meningen dan partijen in de Rijswijkse gemeenteraad te zijn. De meningen lopen uiteen van slopen tot behouden. De SP is voor behoud van het gebouw aan de Generaal Spoorlaan. Als het mogelijk is zou de SP het gemeentehuis zelfs graag terug verhuizen.

Daarbij is het belangrijk te vermelden dat er door het college absurde contractafspraken zijn gemaakt over het huidige huurcontract van het gemeentehuis Hoogvoorde aan het Bogaardplein. Tot 2023 zit de gemeente Rijswijk vast aan dit huurcontract waardoor verhuizen op dit moment niet mogelijk lijkt om dat dit financieel onmogelijk is.
oudestadhuis rijswijk
De SP roept het college op te zoeken naar mogelijke oplossingen.

Het oude Stadhuis is naar de mening van de SP een schitterende trouwlocatie. Het gebouw heeft statuur en heeft schitterende ambiance in een prachtige natuurlijke omgeving.
De SP ziet dan ook graag dat de gemeente onderzoek doet welke mogelijkheden er zijn in overleg met de verhuurder van het huidige stadhuis om gedeelten af te stoten. Daarnaast ziet de SP graag een onderzoek naar de mogelijkheden om in de oude Stadhuis tijdelijk startende ondernemers, culturele instellingen en onderdelen van de gemeente te vestigen.

Wat allemaal vooraf ging?

In 2002 heeft de gemeente Rijswijk besloten het oude gemeentehuis aan de Generaal Spoorlaan te verlaten. Het gebouw voldeed niet meer aan de normen, noodzakelijke renovatie was te duur en er waren teveel ambtenaren voor het gebouw.

Het gebouw en de grond moesten worden verkocht omdat er nog aanzienlijke kosten op rustten. Zolang de grond niet is verkocht, blijft het de gemeente jaarlijks veel geld kosten (€ 600.000).

In datzelfde jaar schreef de gemeenteraad een prijsvraag uit voor een plan op de oude stadhuislocatie. Projectontwikkelaar AM werd winnaar met het plan: ‘The Garden of Delights’ . Dit plan voor de oude stadhuislocatie bestond uit twee enorm hoge woontorens die naar mening van de SP niet horen midden in een wijk als deze.

De gemeenteraad stemde op 29 juni 2004 in met de keuze voor het plan van AM voor de oude stadhuislocatie.

Samen met Gemeente Belangen Rijswijk (GBR) heeft de SP talloze acties gevoerd om samen met de bewoners dit plan te voorkomen.

Helaas stelde de gemeenteraad in 2007 een nieuw bestemmingsplan vast dat ook de om de ontwikkeling op de oude stadhuislocatie mogelijk te maken.

Vertraging ontstond door juridische bezwaren. De Raad van State verwierp in 2008 de goedkeuring door de Gedeputeerde Staten van de Provincie Zuid-Holland van het bestemmingsplan voor de oude stadhuislocatie.

De economische crisis en de daaruit voortkomende situatie op de woningmarkt zette de haalbaarheid van het plan op losse schroeven. AM besloot in oktober 2011 de samenwerking met de gemeente Rijswijk voor dit plan te beëindigen.

In 2012 zijn verschillende scenario’s onderzocht en college en raad hebben zich over de resultaten gebogen. Alle scenario’s vragen forse investeringen.

De mogelijkheden die er nu zijn:

1. niets doen en wachten op betere tijden.

2. zoeken naar een tijdelijke invulling van het gebouw

3. sloop.

Het college en de raad hebben in 2013 gezamenlijk besloten een bouwtechnisch onderzoek uit te voeren en daarna een discussie over de toekomst van het oude stadhuis te voeren.

De SP zou graag ten minste enkele gemeentelijke functies terug verhuizen, zoals de raadzaal en trouwzaal.

U bent hier