h

Bomenbuurt slopen? Bezopen!

1 april 2009

Bomenbuurt slopen? Bezopen!

Tijdens een bijeenkomst georganiseerd door woningbouwcorporatie Rijswijk Wonen is het voorlopige besluit genomen om een 50 tal eengezinswoningen in de Bomenbuurt te slopen. Het betreft sociale woningbouw aan de Sir Winston Churchilllaan, Plataanstraat, Abeelstraat en Populierlaan 110. Rijswijk Wonen zegt dat dit besluit niet definitief is, maar dat het uitgangspunt slopen is. De SP steunt de bewoners, die met veel plezier in de wijk wonen, in hun verzet tegen sloop.



Voor de vele aanwezige bewoners op de bijeenkomst is geen einde gekomen aan de grote onzekerheid. Na drie jaar geruchten, begonnen met een brief van Rijswijk Wonen over mogelijke herinrichting, is er nog steeds geen definitief besluit. Hoewel dhr. van Deemter, directeur van Rijswijk Wonen, probeerde uit te leggen dat het uitgangspunt slopen moet zijn konden zijn argumenten de vele aanwezige bewoners niet overtuigen.

De SP Rijswijk volgt de ontwikkelingen op de voet en was op de achtergrond aanwezig bij de bijeenkomst. René Allart, afdelingsvoorzitter van de SP Rijswijk stelt: “Wij kennen de buurt en vinden slopen in deze wijk onacceptabel. Er is niet voldoende aangetoond dat de woningen in een slechte bouwtechnische staat verkeren. Het is moeilijk te begrijpen dat indien als argument wordt gegeven dat men naar de toekomst moet kijken het nog niet bekend is wat er terug komt op de plaats van de gesloopte woningen. Daarnaast is meer dan 70% van de bewoners (allen huurders van Rijswijk Wonen) tegen sloop, waardoor Rijswijk Wonen wettelijk gezien niet eens mag slopen. Deze mensen wonen met veel plezier in een prachtig stukje Rijswijk in woningen die nog in prima staat zijn. Slopen lijkt ons niet het uitgangspunt, maar behouden!”

Rijswijk Wonen zegt een redelijk inzicht te hebben in de bouwtechnische staat van de woningen. SP Rijswijk stelt echter vraagtekens bij het door Rijswijk Wonen uitgevoerde technische onderzoek door Rijswijk Wonen. Op een terechte vraag van een bewoner welke huizen zijn onderzocht kon Rijswijk Wonen geen direct antwoord geven, maar zegt daar later nog op terug te komen. De SP Rijswijk reageert: “Met een uitgangspunt sloop mag je toch verwachten dat het technisch onderzoek volledig openbaar, gedetailleerd en bekend is? Overigens stellen de bewoners dat hun woningen nog in prima bouwtechnische staat zijn”.

Ook aanwezig waren twee ambtenaren namens de gemeente Rijswijk. Zij konden geen uitspraken doen over een standpunt van de gemeente. De SP Rijswijk vindt dit teleurstellend, omdat de gemeente wel degelijk een belangrijke rol kan spelen. Nu al is in het Burgerlijk Wetboek vastgelegd dat een voorstel tot het slopen van meer dan tien huurwoningen de steun moet hebben van 70 procent van de huurders. In het Burgerlijk Wetboek staat ook dat deze steun van de huurders niet nodig is als de verhuurder met de gemeente overeenstemming heeft bereikt over het slopen van de woningen: dan kan de huur zonder een huurdersraadpleging worden opgezegd. De SP Rijswijk vraagt het college van B&W of zij op de hoogte zijn van deze regeling en of zij zich willen uitspreken over mogelijke overeenstemming met Rijswijk Wonen.

Al met al lijkt bij de bewoners het gevoel van onzekerheid en onbegrip te overheersen. Daar tegenover zijn de bewoners vastberaden en strijdvaardig om in hun wijk te blijven wonen. Daarbij kunnen zij steunen op een door de bewoners gekozen bewonerscommissie. De SP Rijswijk zal de bewoners blijven steunen in deze strijd. Op zaterdag 4 april zal de SP Rijswijk nogmaals een bezoek brengen aan de buurt . Tevens wordt een afspraak gemaakt met de directeur van Rijswijk Wonen waarbij de woonvisie van de SP en de voorwaarden voor sloop zullen worden aangeboden. Voor de SP Rijswijk is het, in tegenstelling tot Rijswijk Wonen, wel duidelijk en definitief: Slopen? Bezopen!

Bewonersbijeenkomst 3 februari 2008 succes
Ruim honderd mensen vinden slopen bezopen
Woonvisie "Bouwen naar behoefte"

U bent hier