h

Rijswijkse raad negeert 2840 burgers

30 juni 2011

Rijswijkse raad negeert 2840 burgers

De Rijswijkse gemeenteraad vergaderde op 27 juni over het ontwerp-bestemmingsplan Eikelenburg. In een petitie, ondertekend door 2840 medestanders, vroeg de stichting Leefbaar Eikelenburg om de bouw van 325 woningen in Eikelenburg uit te stellen totdat de 4000 woningen in Rijswijk-Zuid af zijn. De stichting werd daarin gesteund door GroenLinks en de SP Rijswijk. Wanneer het plan wordt vastgesteld, wordt in augustus gestart met de kap van het bos langs de Monseigneur Bekkerslaan en gaat het groen voorgoed verloren.

Aanbieden van 2840 handtekeningen voor behoud van een groen Eikelenburg

Tijdens het debat had de raad weinig oog voor de petitie-ondertekenaars. Volgens de aanwezige wethouders en collegepartijen CDA, VVD en Onafhankelijk Rijswijk was er geen weg meer terug, omdat de afspraken met de ontwikkelaar nou eenmaal gemaakt waren. Collegepartij PvdA bracht daar tegenin dat de raad altijd het laatste woord heeft. "Er is in de politiek geen point of no return", aldus fractievoorzitter Hagenaars. Zij blunderde echter met haar opmerking dat vele tienduizenden mensen in de Muziekbuurt zaten te wachten op de honderd goedkope huurwoningen in Eikelenburg. In werkelijkheid wonen er nog geen vierduizend mensen in de Muziekbuurt. Bovendien worden de meeste huurwoningen pas in de laatste fase van het project gebouwd, waardoor het profijt voor deze groep mensen voorlopig uitblijft.

GroenLinks en de SP Rijswijk lieten weten niet met dit bestemmingsplan te kunnen instemmen. Lammert van Dijk van GroenLinks gaf aan dat hij grote risico's zag voor de opbrengsten van Rijswijk-Zuid wanneer Eikelenburg nu doorgaat. "We betalen nu 3,5 miljoen euro rente per jaar over de bouwgrond in Rijswijk-Zuid, dat is meer dan de hele opbrengst van bouwen in Eikelenburg". Ook gaf hij aan dat de woningmarkt er nu toch wel anders uit ziet dan enkele jaren geleden. Als de woningen in Rijswijk-Zuid niet verkocht worden, komt de gemeente in nog grotere financiële problemen. Fractievoorzitter van de SP Rijswijk, Björn Lugthart, vulde aan dat kennis en onderzoek uit 2003 niet up-to-date is en met kennis anno 2011 nu heel andere beslissingen moeten worden genomen.

Na afloop van de vergadering was de stemming bij de stichting Leefbaar Eikelenburg bedrukt. Voorzitter Penning zei verbijsterd te zijn dat de gemeenteraad niet eens inging op de oproep die de petitie doet. "Het gaat om uitstel van dit bestemmingsplan, totdat Rijswijk-Zuid af is. Daarna kunnen ze opnieuw kijken naar nut en noodzaak van woningen in Eikelenburg. We hebben niet eens gevraagd om definitief afstel". Ook andere actievoerders op de tribune waren teleurgesteld: "De raad zit in zijn eigen wereld en vraagt zich niet af wat goed is voor de stad en wat de burgers willen". Of de raad inderdaad met het plan zal instemmen zal in de vergadering van 30 juni blijken. Deze begint om 20.00 uur in het gemeentehuis en is voor alle burgers toegankelijk.

Al meer dan 1000 handtekeningen voor Eikelenburg
SP tegen bebouwing Eikelenburg
www.eikelenburggroen.nl

U bent hier